Palielina administratīvo atbildību par pārkāpumiem mediju nozarē

(30.10.2014.)

Saeima ceturtdien, 30.oktobrī, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredz paplašināt atbildību par masu informācijas līdzekļu darbības noteikumu pārkāpšanu. Likuma izmaiņas veicinās godprātīgi strādājošu elektronisko plašsaziņas līdzekļu konkurētspēju un palīdzēs stiprināt nacionālo informācijas telpu.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) secinājusi, ka virkne mediju regulāri neievēro tiem izsniegto apraides atļauju darbības pamatnosacījumus, īpaši attiecībā uz noteikto valodas kvotu, pārraidot raidījumus valsts valodā mazāk, nekā tas noteikts apraides atļaujā. Par šādiem pārkāpumiem juridiskajām personām turpmāk varēs piemērot naudas sodu 500 līdz 10 000 eiro apmērā.

 Tāpat ar grozījumiem APK plānots palielināt soda apmērus par programmu veidošanas noteikumu pārkāpumiem, piemēram, par tāda satura pārraidīšanu, kurā sagrozīti fakti ar mērķi kurināt naidu un diskreditēt Latvijas valstiskumu, kā arī par vardarbīga satura demonstrēšanu laikā no plkst.7.00 līdz 22.00.

Lai novērstu situāciju, ka informācijas nesniegšana var būt finansiāli izdevīga (respektīvi, sods par informācijas nesniegšanu ir mazāks nekā sods par pārkāpumu, kas tiek slēpts), sankcija par informācijas nesniegšanu pielīdzināta maksimālajam soda apmēram, kādu tiesīga piemērot NEPLP. Tādējādi par informācijas par elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbību nesniegšanu vai nepatiesas informācijas sniegšanu NEPLP varēs uzlikt naudas sodu fiziskajām personām no 20 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām — no 500 līdz 14000 eiro.

Palielināts sods par elektroniskā plašsaziņas līdzekļa programmas apraidi vai retranslāciju bez NEPLP izdotas atļaujas. Fiziskajām personām tas paredzēts no 100 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām — no 2000 līdz 14000 eiro. Citās valstīs šādi pārkāpumi tiek uzskatīti par vieniem no smagākajiem un sods par tiem var sasniegt pat vairākus simtus tūkstošus eiro.

Savukārt soda apmērs par elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu uzskaites noteikumu pārkāpšanu juridiskajām personām ar likuma grozījumiem samazināts. 

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde