Saeima rīt lems par būtiskām izmaiņām Darba likumā

(22.10.2014.)

Saeima ceturtdien, 23.oktobrī, galīgajā lasījumā skatīs apjomīgus grozījumus Darba likumā, kas paredz noteikt jaunus pienākumus, atbildību un tiesības gan darba ņēmējiem, gan darba devējiem. Tostarp paredzētas izmaiņas attiecībā uz darba līgumos un darba sludinājumos iekļaujamo informāciju, asinsdonoriem piešķiramo atpūtas dienu skaitu, atvaļinājuma naudas izmaksu, darba un atpūtas laika regulējumu, kā arī to darbinieču aizsardzību, kuras baro bērnu ar krūti.

 Saeimas darba kārtībā galīgajā lasījumā ir arī likumu grozījumi, kas paredz, ka no 2015.gada 1.jūlija darba devējiem darbnespējas lapās vairs nebūs jāapstiprina, ka darbinieks nav ieradies darbā laika periodā, par kuru izsniegta darbnespējas lapa.

 Lai veicinātu valsts valodas stiprināšanu medijos, trešajā lasījumā parlaments skatīs grozījumus arī Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz radio stacijām, kurām izsniegtajās apraides atļaujās noteikts, ka vismaz pusei programmu jābūt valsts valodā, pāriet uz apraidi tikai latviešu valodā.

Galīgajā lasījumā kā steidzamus Saeima vērtēs grozījumus, ar ko plānots atļaut uz nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu pretendēt arī ārvalstīs dzīvojošiem Latvijas pilsoņiem.

Tāpat galīgajā lasījumā Saeima lems par Pārtikas aprites uzraudzības likuma grozījumiem, kas paredz turpmāk noteikt pārtikas produktos pieļaujamo transtaukskābju daudzumu. Savukārt, lai samazinātu risku saslimt ar trihinelozi un pasargātu cilvēkus no nezināmas izcelsmes gaļas aprites, paredzēts noteikt pienākumu nodrošināt pašpatēriņa pārtikas atbilstību nekaitīguma prasībām. 

Lai ieviestu detalizētus noteikumus, kuros būtu noteikta pasažieru neregulāro pārvadājumu veikšanas kārtība, Saeima galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Autopārvadājumu likumā.

Otrajā lasījumā rītdienas sēdes darba kārtībā iekļauti grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā, ar kuriem paredzēts risināt komunālo maksājumu parādnieku problēmu gadījumos, kad dzīvokļa īpašums tiek pārdots vai iegādāts izsolē un zemesgrāmatā netiek nostiprinātas īpašumtiesības.

Tāpat otrajā lasījumā deputāti lems par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma grozījumiem, kas paredz nosacījumus administratīvo teritoriju robežu grozīšanai.

Rītdienas sēdē izskatīšanai otrajā lasījumā iekļauti arī grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā, lai ieviestu Eiropas Savienības direktīvu par elektronisko iekārtu atkritumiem.

Konceptuāli Saeima rītdien lems par nodokļu un nodevu likuma grozījumiem, ar kuriem plānots konkrēti noteikt nodokļu uzlikšanas un likmju noteikšanas principus un ierobežot iespēju nesamērīgi bieži grozīt nodokļu likmes.

Kopumā 23.oktobra Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauti 28 jautājumi, un sēdes darba kārtība pieejama http://taurid.saeima.lv/LIVS11/SaeimaLIVS2_DK.nsf/DK?ReadForm&nr=47578413-276c-4c1e-a7b2-251711ccc870.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta