Aizsardzības komisija konceptuāli atbalsta likuma izmaiņas par karavīru apmācībām, sociālajām garantijām un dienesta ilgumu

(21.10.2014.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 21.oktobrī, konceptuāli atbalstīja Militārā dienesta likuma grozījumus, kas saistīti ar karavīru apmācībām, sociālajām garantijām un dienesta ilgumu. Tāpat izmaiņas būtiski skars jaunsargu apmācības.

Izmaiņas paredz, ka turpmāk karavīrs dienestam nepieciešamo izglītību varēs iegūt ne tikai izglītības iestādēs, bet arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienībās. Parlaments jau iepriekš pieņēmis grozījumus Izglītības likumā, kas NBS vienībām ļauj īstenot pieaugušo izglītības programmas, informē komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis. 

Līdz ar likuma grozījumiem papildināta kārtība attiecībā uz jaunatnes izglītošanu valsts aizsardzības jomā. Turpmāk Rekrutēšanas un jaunsardzes centram mācību gada sākumā par dalību Jaunsardzē būs jāslēdz līgums ar bērna likumisko pārstāvi vai ar jaunieti, kuram ir 18 gadi. Tāpat centrs jaunsargam varēs izsniegt inventāru un formas tērpu. Izmaiņas arī noteic, ka jaunsargi turpmāk varēs saņemt apmaksātu veselības aprūpi, norāda A.Latkovskis.

Likuma grozījumu iesniedzēji skaidro, ka valstij jāuzņemas rūpes par jaunsargu veselību, jo praktiskās nodarbības notiek galvenokārt ārpus telpām dažādos laika apstākļos, turklāt aktīvākais periods ir tieši pavasaris un vasara, kas Latvijā ir ērču aktivitātes laiks. 

Jaunsarga inventāra, formas tērpu, kā arī apmaksāto veselības aprūpes saņemšanas kārtība būs jānosaka valdībai. Kārtība, kā jaunsargi saņems apmaksātu veselības aprūpi, valdībai būs jānosaka līdz šī gada beigām.

Patlaban brīvprātīgajā kustībā „Jaunsardze” iesaistījušies vairāk nekā seši tūkstoši bērnu un jauniešu vecumā no 10 līdz 21 gadam, norāda likumprojekta autori Aizsardzības ministrijā.

Tāpat regulējumā papildināti atvaļināto karavīru sociālo garantijas nosacījumi, tostarp paredzot, ka ikviens karavīrs, kurš NBS nodienējis ne mazāk kā 25 gadus un atvaļināts līdz ar viņa līguma izbeigšanos, arī varēs pretendēt uz apmaksātu veselības aprūpi. Likumprojekta iesniedzēji informē, ka šāda norma būs papildu motivācija turpināt militāro dienestu un pirmie šādi karavīri varētu būt, sākot no 2016.gada. Ik gadu vidēji šādas tiesības iegūstot pieci līdz 10 karavīru. 

Plānots paaugstināt maksimālo vecumu militārajā dienestā leitnantiem – turpmāk tie būs 45 gadi līdzšinējo 35 gadu vietā. Savukārt aizsardzības ministrs atsevišķos gadījumos instruktoru sastāva karavīriem atkārtoti varēs pagarināt profesionālo dienestu. Pašlaik tas ir atļauts tikai virsniekiem, kuriem dienesta pakāpe nav augstāka par pulkvežleitnanta pakāpi.

Grozījumus Militārā dienesta likumā trīs lasījumos vēl jāskata Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā