Valsts pārvaldes komisija otrajam lasījumam atbalsta pašvaldību referendumu likumprojektu

(30.09.2014.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 30.septembrī, izskatīšanai otrajā lasījumā Saeimā atbalstīja Vietējo pašvaldību referendumu likumprojektu, kas turpmāk noteiks pašvaldību referendumu ierosināšanas un norises kārtību, tostarp dos tiesības iedzīvotājiem atlaist pašvaldības domi. 

Likumprojekts noteic, ka referendumus varēs rīkot par pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, pašvaldības teritorijas plānojumu, grozījumiem tajā vai plānojumu, ar kuru grozīts pašvaldības teritorijas plānojums, kā arī par domes lēmumu, ar kuru pašvaldība ierosinājusi publiskas ēkas būvniecību. 

Šādu referendumu varēs rosināt ne mazāk kā 15 procenti no to balsotāju skaita, kas pēdējās domes vēlēšanās bija iekļauti attiecīgās pašvaldības vēlēšanu iecirkņu vēlētāju sarakstos. Referendums būs uzskatāms par notikušu, ja tajā piedalīsies vismaz puse no balsotāju skaita, kas iekļauti attiecīgās pašvaldības vēlēšanu iecirkņu vēlētāju sarakstos, bet jautājums par atbalstītu, ja par to nobalsojusi vairāk nekā puse no referendumā piedalījušos balsotāju skaita. 

Iedzīvotāji referendumā varēs rosināt arī domes atlaišanu. Šāda referenduma ierosināšanai būs nepieciešams ne mazāk kā 30 procentu no to balsotāju skaita, kas pēdējās domes vēlēšanās bija iekļauti attiecīgās pašvaldības vēlēšanu iecirkņu vēlētāju sarakstos, bet tas būs uzskatāms par notikušu un jautājums par domes atlaišanu par atbalstītu, ja par to nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās domes vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita. Referendumu par domes atlaišanu nevarēs rosināt vienu gadu pēc domes sanākšanas un vienu gadu pirms domes pilnvaru beigām.

Pēc rezultātu paziņošanas referendumā par domes atlaišanu pašvaldības vēlēšanu komisija par to informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), lai tā varētu sagatavot attiecīgu likumprojektu izskatīšanai Ministru kabinetā un virzīšanai Saeimā. Atlaistās domes deputāti savus pienākumus turpinās pildīt līdz pagaidu administrācijas iecelšanai. 

Pašvaldības referendumu varēs rosināt arī dome, ja tam piekrīt vismaz divas trešdaļas domes deputātu. Domes ierosināts referendums dos iespēju pašvaldībai ļaut iedzīvotājiem oficiāli paust savu viedokli par konkrēto jautājumu. 

Likumprojekts noteic, ka parakstīties par referendumu ierosināšanu iedzīvotāji varēs klātienē vai elektroniski portālā „latvija.lv”, bet piedalīties referendumā – klātienē attiecīgajā vēlēšanu iecirknī. Plānots, ka parakstu vākšana referenduma ierosināšanai ilgs 30 dienas.

Paredzēts, ka pašvaldību referendumus varēs rīkot vienlaikus ar Saeimas, Eiropas Parlamenta vai pašvaldību vēlēšanām, ka arī tautas nobalsošanu. 

Pašvaldību referendumu likums nepieciešams, lai nodrošinātu iespēju iedzīvotājiem piedalīties jautājumu lemšanā pašvaldībās un ietekmēt domes darbību vietējo iedzīvotāju interesēs, norāda likumprojekta autori VARAM. 

Patlaban pēc pašvaldības iedzīvotāju, domes vai tās priekšsēdētāja iniciatīvas konsultatīvos nolūkos var organizēt publisku apspriešanu par pašvaldības administratīvās teritorijas robežu grozīšanu, kā arī par pašvaldības attīstības programmu un teritorijas plānojumu. 

Par Vietējo pašvaldību referendumu likumprojektu otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt