Turpina pāreju uz „tīrajām” tiesu instancēm civilprocesā

(23.09.2014.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 23.septembrī, pauda konceptuālu atbalstu grozījumiem Civilprocesa likumā un vairākiem saistītajiem likumprojektiem, kas paredz veikt atlikušo kompetenču pārdali starp tiesu instancēm, tādējādi turpinot pāreju uz „tīrajām” tiesu instancēm civilprocesā.

 Paredzēts pilnībā attiekties no līdzšinējās prakses, ka atsevišķu kategoriju lietas pirmajā instancē skata apgabaltiesa - likumprojekts paredz, ka visas civillietas pirmajā instancē turpmāk izskatīs rajona (pilsētas tiesa). Apelācijas kārtībā lietas iztiesās apgabaltiesa, bet kasācijas kārtībā – Augstākā tiesa.

 Savukārt noteiktu kategoriju lietu izskatīšanai pirmajā instancē būs noteikta konkrēta tiesa. Tādējādi lietas, kuru materiālos ir iekļauts valsts noslēpuma objekts, kā arī lietas par patenttiesību, pusvadītāju izstrādājumu topogrāfiju, dizainparaugu, preču zīmju un ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu aizsardzību skatīs  Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa.

Rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļa izskatīs pieteikumus par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu un saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā, kā arī pieteikumus par izsoles aktu apstiprināšanu, izņemot maksātnespējas procesa lietās.

Skatot lietas „tīrajās” tiesu instancēs, pakāpeniski samazināsies Augstākās tiesas Civillietu palātā izskatāmo lietu skaits. Saskaņā ar likumu palāta darbu pilnībā noslēgs līdz 2016.gada 31.decembrim.

Saeima jau iepriekš veikusi virkni izmaiņu, uzsākot pāreju uz „tīrajām” tiesu instancēm. Piemēram, no 2014.gada ir spēkā norma, ka rajona (pilsētu) tiesas izskata arī civillietas, kurās prasības summa pārsniedz 210 000 tūkstošus eiro. Iepriekš šādas lietas bija piekritīgas apgabaltiesai.

Lai paātrinātu lietu iztiesāšanu, likumā līdz tīro tiesu instanču sistēmas reformas beigām noteikta iespēja - lietas, kuras nav sāktas skatīt pēc būtības, nodot izskatīšanai citai tiesai, tostarp tiesai citā tiesu apgabalā.

Saeimas Juridiskā komisija šodien līdz ar grozījumiem Civilprocesa likumā konceptuāli atbalstīja arī grozījumu Zemesgrāmatu likumā, grozījumu Tiesu izpildītāju likumā un grozījumu Notariāta likumā.

Par likumprojektiem trijos lasījumos vēl lems Saeima. 

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde