Latvijas prezidentūras ES Padomē parlamentārās dimensijas plānošanas komiteja izskata prezidentūras sešu mēnešu programmu

(17.09.2014.)

Trešdien, 17.septembrī, Saeimā notika kārtējā Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē parlamentārās dimensijas plānošanas komitejas sēde. Sēdes sākumā komitejas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa norādīja, ka, ņemot vērā prezidentūras tuvošanos, sēdē plānots izskatīt prezidentūras sešu mēnešu programmu, parlamentāro sanāksmju tēmas, kā arī prezidentūras parlamentāro dāvanu, kultūras programmas un komunikācijas stratēģijas piedāvājumu.

Komitejas sēdē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs prezentēja Latvijas prezidentūras sešu mēnešu darba programmu. Tās prioritārie virzieni ir konkurētspējas un izaugsmes palielināšana, Eiropas digitālā potenciāla iespēju izmantošana ES attīstībā, kā arī ES lomas stiprināšana globālā mērogā, informēja E.Rinkēvičs. Digitālā potenciāla kontekstā ārlietu ministrs īpaši akcentēja, ka Latvijas prezidentūras darba kārtībā būs datu aizsardzība un kiberaizsardzība. Tāpat E.Rinkēvičs uzsvēra Austrumu partnerības būtisko lomu Latvijas prezidentūras dienaskārtībā, norādot, ka  Rīgas Austrumu partnerības samits būs pagrieziena punkts ES attiecībās ar saviem austrumu robežas kaimiņiem.

Ņemot vērā, ka nupat apstiprināts jaunais Eiropas Komisijas (EK) sastāvs, ārlietu ministrs vērsa uzmanību uz jaunā EK prezidenta Žana Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) publiski paustajām darba prioritātēm un to saistību ar Latvijas prezidentūras sešu mēnešu darba programmu.

Komitejas deputātiem interesējoties par nozaru ministriju darba slodzi Latvijas prezidentūras laikā, E.Rinkēvičs sacīja, ka jau patlaban ir ministrijas, kurās ievērojamu daļu darba kārtības aizņem ar prezidentūru saistīti jautājumi, un vēl lielāka noslodze sagaidāma arī prezidentūras laikā. Vienlaikus ārlietu ministrs akcentēja – ir svarīga pieredzējušo nozaru ministriju darbinieku-ekspertu motivēšana darbam valsts pārvaldē.

Komitejas sēdē Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica informēja par prezidentūras parlamentārās dimensijas sanāksmju tēmām. Šo sanāksmju sagatavošanas un īstenošanas darba plānus izstrādājuši Eiropas lietu komisijas konsultanti. Parlamentārās dimensijas sanāksmju tēmas oktobrī plānojusi apstiprināt Eiropas lietu komisija, lai tālāk tās virzītu apstiprināšanai Saeimas Prezidijā, kā to paredz aizvadītā gada decembrī 11.Saeimā pārstāvēto politisko spēku parakstītā vienošanās par Latvijas prezidentūras ES Padomē sagatavošanu un īstenošanu.

Tāpat komitejas sēdē pārrunāti prezidentūras parlamentārās dimensijas komunikācijas pamatprincipi, kā arī ārvalstu viesiem paredzēto dāvanu koncepcija.

Parlamentārās dimensijas plānošanas komitejas sastāvā ir iekļauti visu parlamenta frakciju un pie frakcijām nepiederošo deputātu pārstāvji, kā arī Saeimas administrācijas pārstāvji. Komitejas darbības mērķis ir izstrādāt Latvijas prezidentūras ES Padomē parlamentāro pasākumu programmu. Komiteju vada Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Latvija 2015.gada pirmajā pusē uz sešiem mēnešiem uzņemsies ES Padomes prezidentūras pienākumus. Latvija būs vienā prezidentūras trio kopā ar Itāliju un Luksemburgu. Trio principa ietvaros trīs secīgu valstu prezidentūrām ir jāpieņem kopīga 18 mēnešu ES Padomes prezidentūras programma.


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde