Kalniņa-Lukaševica: Jauniešu garantija – iespēja iekļauties darba tirgū

(17.09.2014.)

„Fakts, ka Latvijā ievērojami audzis jauniešu skaits, kuri apsver iespēju sākt uzņēmējdarbību, proti, no 17 procentiem 2010.gadā līdz 27 procentiem šogad, apliecina – mūsu jaunieši kļūst drosmīgāki un uzņemas iniciatīvu. Patlaban mūsu valsts sper soli pretī jauniešiem-bezdarbniekiem, piedāvājot iesaistīties virknē Jauniešu garantijas iniciatīvu, tostarp saņemt karjeras konsultācijas un atbalstu uzņēmējdarbībai.” To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra trešdien, 17.septembrī, komisijas sēdē, kurā deputāti iepazinās ar aktualitātēm Jauniešu garantijas īstenošanā.

Jauniešu garantija ir Eiropas Komisijas iniciatīva, kuras mērķis ir sekmēt jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem pāreju uz nodarbinātību. Ar šīs iniciatīvas palīdzību jauniešiem tiek garantēta iespēja četru mēnešu laikā iesaistīties profesionālās izglītības programmā, iegūt pirmo darba vietu, apgūt darba praksi vai saņemt atbalstu uzņēmējdarbībai. Jauniešu garantijas ietvaros atbalsts tiek sniegts jauniešiem arī citās vecumu grupās.

Latvijai Jauniešu garantijas īstenošanai laikā no 2014. līdz 2020.gadam ir pieejami gandrīz 70 miljoni eiro, kas paredzēti izglītības un aktīvajiem nodarbinātības pasākumiem, kā arī neaktīvo jauniešu integrēšanai izglītībā un nodarbinātībā.

Patlaban Jauniešu garantijas pasākumos iesaistījušies 13 tūkstoši jauniešu, sēdē sacīja Nodarbinātības valsts aģentūras pārstāve. Lielākā daļa jauniešu saņēmuši karjeras konsultācijas, attīstījuši darbam nepieciešamās iemaņas nevalstiskajā sektorā, kā arī ir uzsākuši mācības, lai iegūtu arodu.

Lielākajai daļai jauniešu-bezdarbnieku nav pirmās darba pieredzes un darba tirgum pietiekama izglītības līmeņa, sēdē deputātus informēja Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme. Viņa arī pauda bažas par aptuveni 15 tūkstošiem jauniešu, kuri nav reģistrējušies kā bezdarbnieki un vienlaikus arī nestrādā un nemācās. Jauniešu garantijas iniciatīva paredz arī šo jauniešu apzināšanu un iesaistīšanu pasākumos.

Par Jauniešu garantiju plašāk var uzzināt Nodarbinātības valsts aģentūrā, sēdē sacīja Labklājības ministrijas valsts sekretāre.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta