Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji kopīgā paziņojumā stingri nosoda Krievijas bruņoto spēku iebrukumu Ukrainā

(29.08.2014.)

„Krievijas Federācijas mērķtiecīgā rīcība, kas ir pretrunā ar divpusējiem un daudzpusējiem līgumiem par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību, kā arī tiešais militārām teroristu vienībām sniegtais atbalsts apdraud ne tikai Ukrainas un tās kaimiņvalstu drošību, bet arī Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu drošību un visas Eiropas stabilitāti,” teikts Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāju pieņemtajā paziņojumā par situāciju Ukrainā. Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji stingri nosoda Krievijas bruņoto spēku iebrukumu Ukrainas teritorijā.

Saeimas, Seima un Rīgikogu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji paziņojumā aicina Eiropas Savienības (ES) un NATO politiskos līderus, ES un NATO dalībvalstu parlamentus un visu starptautisko sabiedrību nekavējoties rīkoties, lai apturētu pret Ukrainu vērsto Krievijas agresiju un garantētu Ukrainas teritoriālo nedalāmību, kā arī visu ES un NATO dalībvalstu drošību.

Vienlaikus komisiju vadītāji aicina šīsnedēļas Eiropadomes un nākamnedēļ gaidāmā Velsas NATO samita dalībniekus pieprasīt, lai Krievija nekavējoties izved savus bruņotos spēkus no Ukrainas teritorijas, un lemt par turpmākajiem pasākumiem, tostarp militārās sadarbības stiprināšanu ar Ukrainu un plašāku ekonomisko un politisko sankciju noteikšanu Krievijai.

Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji kopīgajā paziņojumā uzsver, ka ikvienai suverēnai valstij ir tiesības un brīvība pašai izlemt savu nākotni, izvēlēties savas ārpolitikas virzienu un pieņemt lēmumus par pievienošanos jebkurai starptautiskai organizācijai vai aliansei bez jebkāda ārēja spiediena. Paziņojumā komisiju priekšsēdētāji pauž savu solidaritāti un atbalstu Ukrainai un tās tautai.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Ojāra Ērika Kalniņa, Seima Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Benedikta Jodka (Benediktas Juodka) un Rīgikogu Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Marko Mikelsona (Marko Mihkelson) kopīgais paziņojums pieņemts piektdien, 29.augustā.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde