Saeima ceturtdien sanāks uz pirmo sēdi pavasara sesijā

(23.04.2014.)

Saeima ceturtdien, 24.aprīlī, sanāks uz pirmo kārtējo sēdi šī gada pavasara sesijā. Saeimas sēdes darba kārtībā ir iekļauts 31 jautājums.

 Parlaments rīt galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Būvniecības likumā, kas paredz līdz šī gada 1.oktobrim atlikt jaunā būvniecības regulējuma spēkā stāšanos. Likumprojekts arī paredz izveidot Būvniecības valsts kontroles biroju.

Galīgajā lasījumā deputāti lems arī par Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumiem, lai, sākot ar šī gada septembri, noteiktu stingrākas prasības kredītdevējiem, izvērtējot klientu maksātspēju.

Tāpat Saeima galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, ar kuriem paredzēts paplašināt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pilnvaras mediju monitoringa veikšanā.

Trešajā lasījumā plānots izskatīt arī jauno Ilgtermiņa stabilizācijas rezerves likumprojektu, kas paredz ekonomikas „labajos gados” valstij veidot uzkrājumus, ko varētu izmantot ekonomikas lejupslīdes posmā. Jaunais likums noteiks ilgtermiņa stabilizācijas rezerves izveidošanas, līdzekļu izmantošanas, pārvaldīšanas un to uzskaites, kā arī pārskatu sagatavošanas kārtību.

Savukārt otrreizējā caurlūkošanā Saeima rītdien lems par Imigrācijas likuma grozījumiem, kas paredz mainīt darījumu slieksni, no kura ārvalstniekam var piešķirt uzturēšanās atļauju, un atteikties no termiņuzturēšanās atļauju kvotām, kā arī no ieceres piešķirt uzturēšanās atļaujas pret iemaksām valsts budžetā.

Pirmajā lasījumā rītdien parlaments lems par grozījumiem Arhīvu likumā, lai dotu iespēju iestādēm un institūcijām iznīcināt publiskos papīra dokumentus, ja tie noteiktā kārtībā saglabāti elektroniski.

Tāpat Saeima konceptuāli lems par izmaiņām diplomātiskās pases likumā. Plānots, ka turpmāk diplomātisko pasi izsniegs arī Ārlietu ministrijas pārziņā esošajiem diplomātiem, kuri diplomātiskā un konsulārā dienesta interesēs apstiprināti darbā starptautiskajās organizācijās un to institūcijās, kurās Latvijas Republika ir dalībvalsts.

Savukārt otrajā lasījumā rītdien deputāti skatīs grozījumus likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, ar kuriem paredzēts pilnveidot palīdzības iespējas bērniem bāreņiem un denacionalizēto māju īrniekiem.

24.aprīļa sēdē iekļauti arī vairāki jauni likumprojekti, un deputāti lems par to nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās. To vidū trīs Ministru kabineta iesniegtie likumprojekti, lai Latvija varētu izpildīt visas Pasaules Pasta savienības dalībvalstīm noteiktās nacionālās procedūras, un deputātu iesniegtais likumprojekts, lai dotu iespēju nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu iegūt arī ārpus Latvijas dzīvojošiem pilsoņiem, kā arī valdības izstrādātie grozījumi likumos, lai uzlabotu Kadastra informācijas sistēmas un zemesgrāmatas datu kvalitāti un mazinātu administratīvo slogu iedzīvotājiem.

Saeimas 24.aprīļa sēdes darba kārtība pieejama http://ej.uz/2o5d.  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem