Dolgopolovs: ziemas sesijas aktualitāte – risinājumi mājokļa jautājumos

(17.04.2014.)
VideoGalerija

„Aizvadītajā sesijā, strādājot ar likumprojektiem, tika rasti risinājumi vairākām problēmām mājokļu jomā,” atskatoties uz paveikto ziemas sesijā, akcentē Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Kā vienu no risinājumiem komisijas priekšsēdētājs min otrajā lasījumā Saeimā pieņemtos grozījumus dzīvojamo māju privatizācijas likumā. „Ar likuma izmaiņām būs iespēja noteikt no jauna vai pārskatīt līdzšinējos dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamos zemes gabalus, kas privatizācijas procesā nereti tika noteikti pārāk lieli, nekā mājai nepieciešams. Vēl ar grozījumiem paredzēts, ka iedzīvotājiem vairs nevajadzēs kompensēt nekustamā īpašuma nodokli par zemi mājai, kas atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes,” informē S.Dolgopolovs. 

Komisijas priekšsēdētājs atzīmē, ka otrajam lasījumam sagatavoti grozījumi likumā par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, kas paredz plašāku palīdzības klāstu bērniem bāreņiem, uzsākot patstāvīgu dzīvi, kā arī denacionalizēto māju īrniekiem. Bāreņi no pašvaldības turpmāk varēs saņemt dzīvokļa pabalstu, lai kompensētu īrētā dzīvokļa īres maksu un izdevumus par komunālajiem pakalpojumiem. „Šāda iespēja bez vecāku gādības palikušajiem bērniem ļaus pašiem izvēlēties sev mājokli jebkurā pašvaldībā un saņemt pabalstu, nevis, gaidot, kamēr pašvaldība piešķirs dzīvokli, dzīvot pagaidu mītnēs, kur apstākļi bieži vien neveicina viņa jaunā vidē.”

Kā citas komisijas aktualitātes mājokļa jomā, ko plānots tālāk virzīt izskatīšanai Saeimā, komisijas priekšsēdētājs min ieceri izbeigt dalītā īpašuma pastāvēšanu un likuma grozījumus, ar kuriem paredzēts risināt komunālo maksājumu parādu problēmu gadījumos, kad dzīvokļa īpašums tiek pārdots vai iegādāts izsolē.

„Nākamajā darba posmā – pavasara sesijā - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas uzmanības lokā būs arī pašvaldību darba regulējuma pilnveidošana, tostarp paredzot pašvaldībām tiesības brīvprātīgi apvienoties. Komisija turpinās strādāt arī pie pašvaldību referendumu regulējuma, jo vēl jādiskutē par to, kādu jautājumu izlemšanai referendumi būtu pieļaujami,” pauž S.Dolgopolovs.

Tāpat komisija turpinās darbu pie interešu konflikta novēršanas likuma grozījumiem, kas saistīti ar valsts kapitāla daļu pārvaldības reformas īstenošanu, kā arī izmaiņām Arhīvu likumā, ar kurām plānots dot iespēju iestādēm un institūcijām iznīcināt papīra dokumentus, ja tie noteiktā kārtībā pārvērsti elektroniskā formā glabāšanai elektroniskā vidē.

Komisijas priekšsēdētājs S.Dolgopolovs informē, ka šī gada ziemas sesijā komisija strādājusi 27 sēdēs, kā arī bijušas divas izbraukuma sēdes. Mājokļa jautājumu apakškomisija šajā laikā sanāca uz piecām, bet Nacionālā attīstības plāna izstrādes un ieviešanas uzraudzības apakškomisija – uz divām sēdēm. „Kopumā šajā laikā Saeimā galīgajā lasījumā pieņemti deviņi Valsts pārvaldes komisijas virzīti likumprojekti, tostarp pilnveidoti likumi, kas regulē teritorijas attīstības plānošanu un reģionālo attīstību,” akcentē komisijas priekšsēdētājs. 

 

Videointervija ar S.Dolgopolovu: http://ej.uz/3165   
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem