Eiropas lietu komisijas uzmanības centrā ziemas sesijā – notikumi Ukrainā un jauniešu garantijas īstenošana Latvijā

(17.04.2014.)
VideoGalerija

„Notikumi Ukrainā un Eiropas Komisijas jauniešu garantijas iniciatīvas īstenošana Latvijā līdzās pastāvīgajam darbam pie Latvijas nacionālo pozīciju apstiprināšanas par mūsu valstij nozīmīgiem jautājumiem bija Saeimas Eiropas lietu komisijas uzmanības lokā aizvadītajā ziemas sesijā,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

„Ņemot vērā Krievijas veikto bezprecedenta agresiju Ukrainā, ir loģiski, ka aizvadītajā sesijā komisijas dienas kārtībā dominēja jautājums par situāciju šajā valstī. Komisija vairākkārt asi nosodīja Krievijas agresiju Ukrainā, pretlikumīgo Krimas aneksiju, kā arī pauda atbalstu Ukrainas teritoriālajai nedalāmībai un uzsāktajam ceļam uz integrāciju Eiropas Savienībā. Notikumi attīstās dramatiski un strauji, tāpēc reaģējām operatīvi un sanācām arī uz vairākām ārkārtas sēdēm, kurās kopā ar Ārlietu ministrijas pārstāvjiem analizējām situāciju Ukrainā un lēmām, kādu nostāju Latvijai paust Eiropas Savienības līmenī,” uzsver komisijas priekšsēdētāja.

Eiropas lietu komisija jautājumā par situāciju Ukrainā iesaistās trīs līmeņos, skaidro Z.Kalniņa-Lukaševica, proti, līdzdarbojoties Latvijas nostājas izstrādē un dodot mandātu Latvijas pārstāvjiem Briselē Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomē un Eiropadomē lemt par ES reakciju uz Krievijas agresiju, veidojot Latvijas parlamenta nostāju, kā arī paužot mūsu valsts pozīciju dažādos ES līmeņa parlamentāriešu forumus. Kā piemēru komisijas priekšsēdētāja min mēneša sākumā Grieķijā notikušo Starpparlamentu konferenci par Kopējo ārējo un drošības politiku un Kopējo drošības un aizsardzības politiku, kur debašu sesijā ar ES Augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrīnu Eštoni (Catherine Ashton) akcentējusi nepieciešamību sniegt vienotu atbildi Krievijai, lai atturētu to turpināt agresīvo ekspansiju Austrumeiropā.

Atskatoties uz parlamenta ziemas sesiju, Z.Kalniņa-Lukaševica ar gandarījumu uzsver darbu pie jauniešu garantijas iniciatīvas īstenošanas mūsu valstī. „Latvija ir līdere jauniešu garantijas īstenošanā, jo ir viena no pirmajām, kas iniciatīvu veiksmīgi sākusi jau šī gada sākumā. Tas apliecina, ka Latvija var - mēs spējam būt līderi Eiropas Savienībā,” akcentē komisijas priekšsēdētāja un uzsver, ka jauniešu garantijas iniciatīvas īstenošana ir vitāla Latvijas jauniešiem un ekonomikai kopumā, tostarp jauniešu emigrācijas mazināšanai.

Jauniešu garantija ir Eiropas Komisijas iniciatīva, kas paredz visiem jauniešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem, kas reģistrējas nodarbinātības dienestā, četru mēnešu laikā iespēju saņemt darba, apmācību vai praktisku apmācību piedāvājumu. Tāpat Jauniešu garantijas ietvaros atbalsts tiek sniegts jauniešiem arī citās vecumu grupās.

Tāpat aizvadītajā sesijā komisija veica pastāvīgo darbu pie Latvijas nacionālo pozīciju apstiprināšanas visdažādākajās jomās. Kā piemēru Z.Kalniņa-Lukaševica min pozīciju, kas noteic – Latvija iestājas par to, lai ES ieviestu obligātu izcelsmes marķēšanas sistēmu gaļai, ko izmanto kā sastāvdaļu fasētos pārtikas produktos. Tāpat komisija apstiprināja Latvijas nostāju, kas vēlreiz apliecina mūsu valsts ikgadējo negatīvo nostāju pret ģenētiski modificētu augu audzēšanas izplatību ES. „Šie piemēri labi ataino Briselē pieņemto lēmumu tiešo ietekmi uz ikviena Latvijas iedzīvotāja ikdienu,” saka komisijas priekšsēdētāja.

Videointervija ar Z.Kalniņu-Lukaševicu: https://www.youtube.com/watch?v=BWP48P99DX8&feature=youtu.be
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī