Latvijas, Itālijas un Luksemburgas parlamentu priekšsēdētāji paraksta vienošanos par sadarbību ES Padomes prezidentūras trio ietvaros

(07.04.2014.)
Galerija

Lai efektīvi sagatavotu un īstenotu Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidentūru parlamentāro dimensiju, Latvijas, Itālijas un Luksemburgas parlamentu priekšsēdētāji pirmdien, 7.aprīlī, ES nacionālo parlamentu spīkeru tikšanās laikā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā parakstīja vienošanos par ciešu sadarbību prezidentūras ES Padomē trio ietvaros.

Sadarbības deklarāciju parakstīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Itālijas Senāta prezidents Pjetro Grasso (Pietro Grasso), Itālijas parlamenta Deputātu palātas prezidente Laura Boldrini (Laura Boldrini) un Luksemburgas Deputātu palātas prezidents Marss di Bartolomeo (Mars di Bartolomeo).

Trio vienošanās apliecina triju valstu parlamentu vēlmi sadarboties un sniegt savstarpēju atbalstu, kā arī iesaistīties katras valsts prezidentūras parlamentārās dimensijas programmā noteikto mērķu īstenošanā.

Latvijas, Itālijas un Luksemburgas parlamenti deklarācijā apņemas gan trio valstu parlamentu priekšsēdētāju, gan Eiropas lietu komisiju un citu parlamentu struktūrvienību līmenī sniegt savstarpēju atbalstu ES Padomes prezidentūru parlamentārās dimensijas sagatavošanā un īstenošanā, kā arī nodrošināt efektīvu saziņu gan politiskajā, gan administratīvajā līmenī. Tāpat parlamenti apņemas koordinēt sadarbību ar Eiropas Parlamentu, jo īpaši jautājumos, kas saistīti ar ES mēroga parlamentārajām sanāksmēm.

Ņemot vērā katras valsts vēlmi savu prezidentūru īstenot maksimāli sekmīgi, vienošanās paredz pēc jebkuras puses ierosinājuma ES parlamentāro sanāksmju laikā rīkot savstarpējas tikšanās, lai apspriestu aktuālos ar prezidentūras parlamentārās dimensijas īstenošanu saistītos jautājumus. Tāpat sadarbības deklarācijā puses apņemas nodrošināt ciešāku nacionālo parlamentu pārstāvju Briselē sadarbību, kā arī izvērtēt potenciālo iespēju izveidot politiska un administratīva līmeņa darba grupas aktuālo jautājumu apspriešanai.

Itālijas, Latvijas un Luksemburgas prezidentūras trio ilgs no 2014.gada vidus līdz 2015.gada beigām.

Latvijas prezidentūra ES Padomē notiks 2015.gada pirmajā pusē, pirmo reizi uzņemoties prezidējošās valsts pienākumus.

 

Fotogrāfijas no parakstīšanas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157643570513475/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesības



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem