Eiropas lietu komisija uzsver programmu „Skolas piens” un „Skolas auglis” pozitīvo nozīmi un īstenošanu arī turpmāk

(12.02.2014.)

Saeimas Eiropas lietu komisija uzsver programmu „Skolas piens” un „Skolas auglis” pozitīvo nozīmi un atbalsta to īstenošanu arī turpmāk. Par to komisijas deputāti bija vienisprātis, trešdien, 12.februārī, vienprātīgi atbalstot Latvijas nacionālo pozīciju Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomei, kura notiks šī gada 17.februārī. Tajā plānots runāt par Eiropas Komisijas priekšlikumu apvienot abas programmas vienā, izveidojot vienu atbalsta programmu skolu apgādei ar lauksaimniecības produktiem – augļiem, dārzeņiem un pienu.

„Latvijā piena programmā ir iesaistījušies aptuveni 74 procenti un augļu programmā pat 93 procenti pirmo līdz devīto klašu skolēnu. Tie ir vērā ņemami rādītāji, tāpēc Zemkopības ministrijai jau tuvākajā laika perspektīvā jāstrādā pie tā, lai Latvijā programmās varētu iesaistīties arī vecāko klašu skolēni,” uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Komisijas sēdē Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāra vietnieks Aivars Lapiņš deputātus informēja, ka priekšlikums līdzšinējo divu atbalsta programmu vietā izveidot vienu nozīmētu administratīvo resursu apvienošanu un administrēšanas izdevumu samazināšanu. Priekšlikums paredz arī noteikt, ka katras Eiropas Savienības dalībvalsts līmenī piedalīšanās programmā ir brīvprātīga un dalībvalstij pirms iesaistīšanās programmā ir jāizstrādā stratēģija programmas īstenošanai nākamajiem sešiem gadiem. Tāpat Eiropas Komisijas priekšlikums paredz izmaiņas attiecībā uz programmas finansēšanu, tostarp atceļot līdzšinējo augļa programmas principu par obligāto valsts līdzfinansējumu.

Atbildot uz Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedra Ata Lejiņa deputātu ēnām adresēto jautājumu, vai skolēniem skolās patiešām ir pieejami augļi un piens, Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas ēna Elīne Dembska, kura mācās Liepājas 8.vidusskolā, sacīja, ka viņai kā 12.klases skolniecei nav tādas iespējas, jo skolā augļi un piens pieejams skolēniem līdz devītajai klasei. Vienlaikus viņa pauda viedokli, ka, iespējams, tieši vidusskolēni šādu iespēju novērtētu vairāk nekā pirmo līdz devīto klašu audzēkņi. Saeimas priekšsēdētājas ēna arī sacīja - nereti mēdz būt tā, ka jaunāko klašu skolēni iespēju neizmanto.

Komisijas deputāti sēdē arī interesējās par virkni citu jautājumu – gan par to, cik liels finansējums būs pieejams atbalsta programmas skolu apgādei ar lauksaimniecības produktiem īstenošanai Latvijā, gan par programmas ietvaros skolām piegādāto produktu izcelsmi.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde