Diskusija "Saeima cilvēkiem ar invaliditāti"

(03.12.2013.)

Saeimā otrdien, 3.decembrī,  atzīmējot Starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti, notika diskusija „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti”.  

Diskusiju atklāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, un tās dalībniekus uzrunāja arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča un Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO valdes priekšsēdētāja Gunta Anča.

Šīgada diskusijas centrālais jautājums - pirmā ziņojuma projekts Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Personu ar invaliditāti tiesību komitejai par to, ko Latvija paveikusi un kā tiek pildīts ANO Konvencijā par personu ar invaliditāti noteiktais šo cilvēku tiesību īstenošanā. Diskusijā tikavērtēts, kas šo divu gadu laikā paveikts un kādi būs atbildīgo institūciju tālākie soļi invaliditātes politikas jomā.

Ieskatu Labklājības ministrijas sagatavotajā ziņojuma projektā sniedza ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens.

Pasākumā piedalījās Saeimas deputāti, kā arī Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis, Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs Kārlis Eņģelis, Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Viktors Valainis, Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule un nevalstiskās organizācijas, kuras pārstāv cilvēku ar invaliditāti intereses.

Vispārējā konvencija par personu ar invaliditāti tiesībām mūsu valstī ir spēkā kopš 2010.gada marta, un šogad Latvijai ir jāsniedz pirmais ziņojums par progresu, ko dalībvalsts panākusi divu gadu laikā pēc Konvencijas stāšanās spēkā.

Diskusiju „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti” rīkoja Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija un Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO. 

Diskusija norisinājās Saeimas nama Sarkanajā zālē, un tiešraidē tā bija vērojama Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

Pirmā cilvēku ar invaliditāti atbalstam veltītā diskusija „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti” notika 2010.gada 3.decembrī.

3.decembris par Starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti tika pasludināts ANO Ģenerālās Asamblejas sēdē 1992.gadā. Šīs dienas mērķis ir palielināt informētību un izpratni par invaliditātes jautājumiem, kā arī mobilizēt praktisku atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti.

 

Solvita Āboltiņa diskusijā Saeimā: parlaments ir piemērotākā platforma diskusijām par atbalstu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

 

Diskusijas materiāli:

Diskusijas programma

Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra Arvila Ašeradena prezentācija

Diskusijas videoieraksts

Diskusijas videosižets

Fotogalerija

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt