Kalniņa-Lukaševica diskusijā: Austrumu partnerība ES darba kārtībā būs arī pēc Viļņas samita

(04.11.2013.)
Galerija

Austrumu partnerības jautājumi Eiropas Savienības (ES) un arī Latvijas darba kārtībā būs arī pēc Viļņas samita, īpaši ņemot vērā, ka nākamo Austrumu partnerības samitu plānots organizēt Latvijā mūsu valsts prezidentūras ES Padomē laikā 2015.gada pirmajā pusē. To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, pirmdien, 4.novembrī, komisijas deputātu un ekspertu diskusijā par Austrumu partnerību.

„Šī mēneša sākumā piedaloties starptautiskā parlamentu Austrumu partnerībai veltītā konferencē un diskusijā Tbilisi, Gruzijas kolēģi vaicāja, kas notiks pēc gaidāmā Austrumu partnerības samita Viļņā. Tas apliecina un rada pārliecību, ka Gruzija un citi Austrumu kaimiņi paļaujas uz Eiropas Savienību kā stabilu partneri un sabiedroto un tās klātbūtni arī turpmāk. Tāpēc Eiropas Savienības dalībvalstīm ir arī morāla atbildība sekot līdzi austrumu kaimiņu reformu īstenošanas procesam,” diskusijā sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Komisijas priekšsēdētāja klātesošajiem norādīja, ka aizvadītajā nedēļā Latvijas parlamentā viesojās Īrijas parlamenta ES lietu komisija un tikšanās laikā diskutēts arī par Austrumu partnerību: „Šajās sarunās guvām pārliecību, ka ir svarīgi Austrumu partnerības būtību skaidrot arī kolēģiem no rietumvalstīm, lai arī viņi iesaistītos.”

Raksturojot diskusiju par Austrumu partnerību nozīmi, Z.Kalniņa-Lukaševica akcentēja, ka tieši Austrumu partnerība varētu būt viena no mūsu valsts prezidentūras prioritātēm, tāpēc būtiski jau laikus vienoties par sagaidāmajiem rezultātiem ne vien no Viļņas, bet arī Rīgas samita.

Diskusijā par Austrumu partnerību piedalījās Eiropas lietu komisijas deputāti, kā arī Ārlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Viktors Makarovs, Ārlietu ministrijas Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu nodaļas vadītājs Aldis Karlauskis, Austrumeiropas politikas pētījumu centra valdes loceklis un izpilddirektors Andis Kudors, Eiropas Kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš, biedrības „Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” direktore Inese Vaivare, biedrības „Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” pārstāve un Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja Agita Hauka, Latvijas Ārpolitikas Institūta pētniece Diāna Potjomkina, Latvijas prezidentūras ES Padomē projektu koordinators Uģis Zanders, Latvijas Darba devēju konfederācijas ES un starptautisko lietu eksperte un ģenerāldirektores vietniece Inese Stepiņa, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības ārējo sakaru koordinētāja Ariadna Ābeltiņa, kā arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes padomnieks ārlietu jautājumos Mārtiņš Perts.

Diskusiju organizēja Eiropas lietu komisija, gatavojoties ikgadējām Saeimas ārpolitikas un ES lietu debatēm. Latvija kā ES dalībvalsts vienmēr ir atbalstījusi ikvienas prezidējošās valsts ES Padomē centienus veicināt drošību, stabilitāti un ilgtspējīgu attīstību Austrumu partnerības valstīs. Lietuva šobrīd ir prezidējošā valsts ES Padomē un gaidāmajā Austrumu partnerības samitā šī gada novembra beigās plānojusi panākt konkrētus rezultātus, tuvinot Austrumu partnerības valstis ES vērtībām. Arī Latvija iecerējusi rīkot Austrumu partnerības samitu savas prezidentūras laikā 2015.gada pirmajā pusē.

 

Fotogrāfijas no diskusijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157637296278613/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt