Saeima pieņem lēmumu par Latvijas turpmāko rīcību EPPA

(08.07.2019.)

Saeima pirmdien, 8.jūlijā, atbalstīja lēmuma projektu “Par Latvijas turpmāko rīcību Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā” (EPPA). Tas uzdod Saeimas delegācijai EPPA uzsākt konsultācijas ar to valstu parlamentārajām delegācijām un to locekļiem, kas balsojuši pret Krievijas Federācijas balstiessību atjaunošanu, lai līdz 2019.gada ceturtās sesijas sākumam vienotos par kopēju pozīciju un lemtu par turpmāko rīcību EPPA.

Lēmumā parlaments pauž nožēlu par EPPA 26.jūnija lēmumu atjaunot Krievijas Federācijas balstiessības, kuras tika apturētas, reaģējot uz Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju 2014.gadā, tā pārkāpjot Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, un starptautisko tiesību pamatprincipus.

Saeima savā lēmumā nosoda Krievijas Federācijas turpināto apspiešanas un vardarbības politiku pret Krimas tatāriem okupētās Krimas teritorijā, kā arī cilvēktiesību pārkāpumus Austrumukrainā.

Tāpat lēmumā uzsvērts, ka Krievijas Federācijas balstiessību beznosacījuma atjaunošana ir pretrunā ar Eiropas Padomes principiem un pamatvērtībām, kā arī nopietni iedragā Eiropas Padomes reputāciju un rīcībspēju. Kopš balstiessību apturēšanas Krievijas Federācija nav atgriezusies pie starptautisko tiesību un pamatprincipu ievērošanas, turpina Ukrainai piederošās Krimas aneksiju un neatsaucas uz aicinājumiem rast diplomātiskus risinājumus. Lēmumā uzsvērts, ka balsstiesību atjaunošana mazina uzticēšanos Eiropas Padomei un citiem starptautiskiem instrumentiem.

Lēmumā atgādināts, ka karadarbības rezultātā Ukrainā ir gājuši bojā vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēku un vairāk nekā trīs miljoni ir devušies bēgļu gaitās, tāpat nav novēroti nekādi uzlabojumi Ukrainas teritoriālās integritātes nodrošināšanā. Lēmumā arī paustas bažas, ka Krievijas Federācijas balsstiesību atjaunošana, ņemot vērā minētos apstākļus, var iedrošināt Krievijas Federāciju turpināt savu agresīvo ārpolitiku, tā radot draudus Eiropas drošībai un stabilitātei.

Lēmumā Krievijas Federācija ir aicināta atgriezties pie starptautisko tiesību ievērošanas, nekavējoties pārtraukt savas agresīvās darbības pret Ukrainu un Gruziju, atbrīvot politiskos ķīlniekus un prettiesiski apcietinātos Ukrainas pilsoņus, pārtraukt cilvēktiesību pārkāpumus pret Krimas tatāriem, kā arī nodrošināt cilvēktiesību un likuma varas principu ievērošanu.

Tāpat lēmumā EPPA aicināta apzināties, ka Krievijas Federācijas balsstiesību atjaunošana nodara milzīgu kaitējumu Eiropas Padomes reputācijai, kā rezultātā var tikt zaudēta to cilvēku uzticība, kuru tiesības organizācijai ir jāaizsargā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā