Saeima skatīs likumprojektus saistībā ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības

(20.02.2019.)

Saeima ceturtdien, 21.februārī, pirmajā lasījumā skatīs vairākus likumprojektus saistībā ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes gaidāmo izstāšanos no Eiropas Savienības jeb Brexit. Tie paredz precizēt tiesisko regulējumu par publisku dokumentu legalizācijas prasībām, kā arī nodrošināt atvieglojumus arī divējāda lietojuma preču tranzītam uz Apvienoto Karalisti un otrādi.

Ārlietu komisija lūgusi iekļaut sēdes darba kārtībā likumprojektu par tiesiskā regulējuma piemērošanu pēc Brexit, aicinot to noraidīt, kā arī izskatīt pirmajā lasījumā komisijas izstrādāto alternatīvo likumprojektu.

Savukārt otrajā lasījumā plānots skatīt grozījumus Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā, kas paredz pagarināt laika periodu starp Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšanu un balsojumu Saeimā.

Tāpat otrajā lasījumā deputātiem būs jābalso par grozījumiem Ceļu satiksmes likumā. Tie paredz, ka transportlīdzekļa vadītājam, pārvietojoties Latvijas teritorijā, līdzi nevajadzēs vadītāja apliecību un transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentus, ja līdzi būs personu apliecinošs dokuments.

Deputātiem otrajā lasījumā būs jābalso arī par izmaiņām tabakas apriti regulējošajā likumā. Izmaiņas paredz, ka tabakas izstrādājumi un citi smēķēšanas produkti veikalos vairs nebūs pircējiem redzami un tos varēs iegādāties tikai pēc cenu lapas.

Saeima otrajā lasījumā arī lems par izmaiņām Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā. To plānots papildināt ar apdzīvotu vietu “mazciems”.

Rītdien pirmajā lasījumā plānots skatīt likumprojektu, kas paredz noteikt pārejas periodu, lai personām, kas taisījušas privātu testamentu divu vai vairāku liecinieku klātbūtnē, dotu laiku savu pēdējo gribu ietvert citā, spēkā esošajam regulējumam atbilstošā formā.

Saeima lems arī par jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. Viens no tiem paredz nostiprināt Nacionālo bruņoto spēku tiesības saskaņā ar rakstisku vienošanos mācību procesā izmantot bruņojumā esošus ieročus, ieroču sistēmas, speciālos līdzekļus un to munīciju citas fiziskās vai juridiskās personas nekustamajā īpašumā.

Tāpat rītdienas darba kārtībā iekļauts deputātu pieprasījums tieslietu ministram Jānim Bordānam par ārvalstu vēstniecībām izsūtīto vēstuli, apšaubot Latvijas tieslietu sistēmas kompetenci un neatkarību.

Saeimas 21.februāra sēdes darba kārtībā ir iekļauti 23 jautājumi. Savukārt pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt