Deputāti no visas Baltijas Saeimā diskutēs par vienotā gāzes tirgus un projekta Rail Baltica attīstību

(14.02.2019.)

Piektdien, 15.februārī, Saeimā notiks Baltijas Asamblejas (BA) Ekonomikas, enerģētikas un inovācijas komitejas un Dabas resursu un vides komitejas kopīgā sēde, kurā uzmanības centrā būs jautājumi par Latvijas, Igaunijas  un Lietuvas vienoto gāzes tirgu, elektroenerģijas tirgu un ātrgaitas dzelzceļa projektu Rail Baltica.

Deputāti spriedīs par iespējām efektīvāk koordinēt darbības vienota reģionālā gāzes tirgus attīstīšanai. Tāpat parlamentārieši diskutēs par nepieciešamajiem darbiem, lai līdz 2020.gadam ieviestu reģionālā gāzes tirgus mehānismus, izceļot arī savlaicīgu gāzes tirgus infrastruktūras projektu īstenošanas nozīmību.

Uzmanības centrā būs arī jautājums par Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas tīkliem, ko ir plānots izdarīt līdz 2025.gadam. Tāpat deputāti diskutēs arī par papildu rezervēm Baltijas elektrosistēmas pietiekamībai pēc 2025.gada.

Pievēršoties jautājumam par Rail Baltica būvniecību, parlamentārieši spriedīs par to, kā ātrgaitas dzelzceļa projektam arī nākotnē nodrošināt Eiropas Savienības (ES) atbalstu, tostarp finansējumu nākamā ES daudzgadu budžeta ietvaros. Baltijas valstu deputāti runās arī par infrastruktūras pārvaldības modeli un sadarbību ar Poliju un Somiju projekta Rail Baltica īstenošanā.

Kopsēdē plānots izcelt Baltijas valstu kopīgu nostāju attiecībā uz ES daudzgadu finanšu ietvaru 2021.-2027.gadam, kā arī jautājumus par ilgtspējīgu mobilitāti, satiksmes drošības pilnveidi un inovatīvi inteliģento transporta vadības sistēmu projektiem. Tāpat deputāti spriedīs par vienotas ceļu nodevas iekasēšanas sistēmas izveidi.

BA Ekonomikas, enerģētikas un inovācijas komitejas un Dabas resursu un vides komitejas kopīgā sēde notiks piektdien, 15.februārī, pulksten 9.00 Baltiešu zālē Jēkaba ielā 6/8, un to vadīs BA Dabas resursu un vides komitejas priekšsēdētāja Ilze Indriksone.

 

Informācija par BA:
Latvija 2019.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt