Saeimas priekšsēdētāju portretu galeriju papildinās ar Jāzepa Rancāna fotogrāfiju

(15.08.2018.)

21.augustā, Latvijas neatkarības faktiskās atjaunošanas gadadienā, parlamentā svinīgā pasākumā Saeimas priekšsēdētāju portretu galerija tiks papildināta ar Saeimas priekšsēdētāja vietas izpildītāja trimdā Jāzepa Rancāna fotogrāfiju.

IV Saeimas priekšsēdētāja otrais biedrs, bīskaps J.Rancāns par Saeimas priekšsēdētāja vietas izpildītāju trimdā kļuva pēc IV Saeimas priekšsēdētāja Paula Kalniņa un pirmā biedra Kārļa Pauļuka nāves un okupācijas gados bija viens no redzamākajiem Latvijas valstiskuma nepārtrauktības principa uzturētājiem.

Saeimas priekšsēdētāju portretu galerijas papildināšana simboliski notiks dienā, kad pirms 27 gadiem - 1991.gada 21.augustā – Latvijas Republikas Augstākā padome pieņēma konstitucionālo likumu “Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, de facto atjaunojot Latvijas valsts neatkarību. Svinīgajā pasākumā uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Piedalīties aicināti Saeimas Prezidija locekļi un bijušie Saeimas priekšsēdētāji.

“Viss Jāzepa Rancāna mūžs ir bijis veltīts latviešu tautai un Latvijas valstij. Viņš bija viens no Latgales kongresa iedvesmotājiem un stiprajiem balstiem, kad tika nolemts, ka Latgales, Vidzemes un Kurzemes latvieši ir viena tauta ar vienu valodu un ka tiem jāapvienojas vienā valstī. Rancāna kā pilsoņa un politiķa apziņā Latvijas Republikas Satversme vienmēr bija un palika spēkā kā galvenais pamatlikums, lai kādi laiki nāktu. Līdzās garīgajam spēkam un patriotismam, viņš vienmēr palika uzticīgs demokrātijas principiem un Latvijas valstiskumam,” uzsver I.Mūrniece.

Pēc J.Rancāna portreta atklāšanas Saeimas priekšsēdētāju portretu galerijā paredzēts J.Rancānam veltīts priekšlasījums par Saeimas priekšsēdētāja vietas izpildīšanas valstisko nozīmi, kuru lasīs Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures zinātņu katedras vadītājs Jānis Pleps.

Tāpat parlamentā būs apskatāma J.Rancānam veltīta izstāde. Tajā apkopotas fotogrāfijas, dokumenti un priekšmeti no Latvijas muzeju, baznīcu, bibliotēku un arhīvu krājumiem, tostarp izstādē būs aplūkojama J.Rancāna 1967.gada 7.aprīļa protesta vēstule Lielbritānijas premjerministram ar aicinājumu Latvijai piederošās Anglijas Bankā turētās zelta rezerves neatdot Padomju Savienībai. Izstādē varēs apskatīt arī unikālu vēstures liecību – starpkaru perioda Saeimas sasaukumu Prezidija krēsla oriģinālu.

J.Rancāns bija pirmo četru Saeimu deputāts un viens no Latvijas Centrālās padomes veidotājiem un vadītājiem, tostarp tās vadīšanu uzņēmās bēgļu nometnēs Vācijā. Okupācijas laikā Latvijas Centrālo padomi kā nacionālās pretošanās kustības organizāciju izveidoja IV Saeimā vairākumu ieguvušo politisko partiju pārstāvji. Latvijas Centrālajai padomei bija būtiska loma valstiskuma nepārtrauktības stiprināšanā - tā pauda Latvijas tautas gribu atjaunot valsts neatkarību un demokrātisko valsts iekārtu.

J.Rancāns visus savus dzīves gadus trimdā bija aktīvs sabiedriskais darbinieks un kā Saeimas augstākā amatpersona iestājās par Latvijas interesēm, tostarp uzrunājot Latvijas valstspiederīgos un ārvalstīm atgādinot par okupācijas varu prettiesisko rīcību pret Latviju.

 

Mediju programma:

Otrdiena, 21.augusts

12.45 Saeimas priekšsēdētāja vietas izpildītāja trimdā Jāzepa Rancāna fotogrāfijas atklāšana Saeimas priekšsēdētāju portretu galerijā
Saeimas priekšsēdētāja apspriežu telpā Jēkaba ielā 11, 3.stāvā. Foto un video iespēja. Mediju pārstāvju ierašanās līdz pl.12.30.

13.00 Jāzepam Rancānam veltīts priekšlasījums
Saeimas Viesu zālē Jēkaba ielā 11, 2.stāvā. Mediju pārstāvju ierašanās līdz pl.12.55.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, kas nav akreditēti darbam Saeimā, aicināti iepriekš pieteikt vienas dienas akreditāciju Saeimas Preses dienestā, zvanot 67087244 vai rakstot e-pastu uz prese@saeima.lv.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā