Saeima atbalsta Eiropas Cilvēktiesību tiesas darba efektivizēšanu

(12.10.2017.)

Saeima ceturtdien, 12.oktobrī, ratificēja protokolu, ar ko tiek grozīta Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija. Protokols paredz pilnveidot tiesisko regulējumu, lai paātrinātu sūdzību izskatīšanu Eiropas Cilvēktiesību tiesā, tādējādi nodrošinot arī Latvijas iedzīvotājiem ātrāku izskatīšanu sūdzībām par iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem. 

Protokols paredz mainīt tiesnešu maksimālā vecuma slieksni – turpmāk par tiesnesi uz deviņiem gadiem varēs ievēlēt personu, kas nav vecāka par 65 gadiem. Šobrīd Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesneša amatu varēja ieņemt līdz 70 gadu vecumam neatkarīgi no amatā nostrādātā laika. 

Tāpat plānots saīsināt termiņu sūdzības iesniegšanai Eiropas Cilvēktiesību tiesā, proti, personai pēc galīgā nolēmuma pieņemšanas nacionālajā līmenī dos četrus mēnešus līdzšinējo sešu vietā sūdzības iesniegšanai. 

Saskaņā ar piedāvāto regulējumu Eiropas Cilvēktiesību tiesa drīkstēs atzīt par nepieņemamām izskatīšanai pēc būtības maznozīmīgas sūdzības arī tad, ja tās nav izvērtētas nacionālajās tiesās. 

Individuālo sūdzību skaits Eiropas Cilvēktiesību tiesā pastāvīgi pieaug un, piemēram, 2011.gadā izskatīšanu gaidīja 160 tūkstoši sūdzību. Tāpēc 2010.gadā uzsākta Eiropas Cilvēktiesību tiesas reforma, un protokols, kura ratificēšanu šodien konceptuāli atbalstīja Ārlietu komisija, ir daļa no šīs reformas. Protokols stāsies spēkā tiklīdz to būs parakstījušas un ratificējušas visas Eiropas Padomes dalībvalstis.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt