R.Jansons Muceniekos: mākslīgi nevaram regulēt patvēruma meklētāju plūsmu

(11.10.2017.)

“Mēs nevaram mākslīgi regulēt patvēruma meklētāju plūsmu, jo mums ir jārēķinās ar faktu, ka tie patvēruma meklētāji, kas brauc uz Latviju, pārsvarā ierodas šeit kā tranzīta zemē, lai pēcāk dotos uz citām Eiropas valstīm. Izmitināšanas centrs Muceniekos ir labā stāvoklī, un infrastruktūra ir pietiekama, lai turpinātu uzņemt jaunus patvēruma meklētājus,” uzsver Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ritvars Jansons.

Komisijas deputāti trešdien, 11.oktobrī, apmeklēja patvēruma meklētāju izmitināšanas centru “Mucenieki”, lai klātienē noskaidrotu šībrīža situāciju patvēruma meklētāju uzņemšanā un iepazītos ar paveiktajiem infrastruktūras uzlabojumiem. “Muceniekos” komisijas deputāti tikās ar centra, kā arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Iekšlietu ministrijas pārstāvjiem.

Pašlaik Latvija ir izpildījusi 60 procentus no Eiropas Savienības pārvietošanas programmā paredzētajām patvēruma meklētāju kvotām jeb uzņēmusi 346 no plānotā 531 patvēruma meklētāja. Šobrīd centrā dzīvo 63 cilvēki.

Centra iemītniekiem pieejama bibliotēka, telpa ar sporta trenažieriem, bērnudārzs, kurš projekta ietvaros darbosies līdz 2018.gadam, ciemata multifunkcionālais centrs un stadions. Nesen pie centra atklāts bērnu rotaļu laukums, kuru labprāt apmeklē arī vietējie iedzīvotāji, deputātus informēja centrā.

“Centrā bērnudārza jautājums ir ļoti svarīgs. Patvēruma meklētāju bērni ir sākuši mācīties latviešu valodu, tāpēc ir ļoti nozīmīgi šo apmācību turpināt,” atzīmē R.Jansons. Tā kā Muceniekos nav pašvaldības bērnudārza, komisijas deputāti rosināja apsvērt iespēju to saglabāt patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā un piedāvāt apmeklēt arī vietējiem Mucenieku iedzīvotāju bērniem. Šo jautājumu komisija plāno plašāk skatīt kādā no turpmākajām sēdēm.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157686945389621
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesības  

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā