Āboltiņa: nevalstiskās organizācijas ir tautas forums, kas strādā katru dienu

(20.05.2013.)
VideoGalerija

Parlamentāriešiem par savu darbu ir svarīgi dzirdēt atklātu sabiedrisko organizāciju vērtējumu, lai mēs varētu kopīgi strādāt un īstenot mērķus, lai ikviens mūsu sabiedrībā justos iesaistīts un varētu palīdzēt savai valstij. Nevalstiskās organizācijas ir tautas forums, kas strādā katru dienu. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra pirmdien, 20.maijā, Saeimas namā atklājot gadskārtējo Saeimas un nevalstisko organizāciju forumu „Stabilitāte.Partnerība.Attīstība”.

„Ikviens var būt pārliecināts, ka Saeimas un sabiedrisko organizāciju sadarbība nav tikai skaļi vārdi – tā ir realitāte,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, paužot gandarījumu, ka laika gaitā parlamenta dialogs ar nevalstisko sektoru ir kļuvis aizvien efektīvāks, ietverošāks, atklātāks un atbildīgāks.

Šo gadu gaitā uzkrāto pieredzi un parlamenta veiksmīgi izvērsto sadarbības praksi ar NVO ir pamanījušas arī citas valstis, darīja zināmu S.Āboltiņa. Piemēram, šovasar īpašas sadarbības programmas ietvaros Saeimā viesosies Kosovas parlamenta pārstāvji, kuri vēlas apgūt mūsu parlamentā uzkrātās zināšanas un iepazīt izstrādātos sadarbības modeļus parlamenta sadarbībai ar NVO sektoru.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka visas forumā plānotās sarunu tēmas ir sabiedrībā aktuāli temati un ikvienā galvenais uzsvars likts uz valsts attīstību. Piemēram, šodien forumā tiek meklēts, kā palīdzēt atgriezties emigrējušiem Latvijas pilsoņiem un veidot šo valsti tādu, lai ikviens būtu pārliecināts par iespējām Latvijā strādāt un uzturēt ģimeni.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja aicināja foruma dalībniekus savstarpējās sarunās un diskusijās pārrunāt un kritiski izvērtēt Saeimas un NVO sadarbības iespējamos tālākās attīstības scenārijus un piedāvāt konkrētus uzlabojumus, jo attīstība ir iespējama, tikai nepārtraukti domājot par sava snieguma uzlabošanu.

Savukārt biedrības „Eiropas Kustība Latvijā” prezidents Andris Gobiņš foruma atklāšanā akcentēja, ka 2013.gads izraudzīts par Eiropas Pilsoņu gadu, tādēļ gan Eiropā, gan Latvijā viens no būtiskākajiem šī gada mērķiem ir mazināt plaisu starp sabiedrību un lēmumu pieņēmējiem, kopā meklējot risinājumus sabiedrībā aktuālajām problēmām.

Vienlaikus A.Gobiņš uzsvēra, ka pētījumi liecina – vairāk nekā 60 procenti Latvijas iedzīvotāju tic, ka ar nevalstisko organizāciju palīdzību var ietekmēt valsts politiku, un aptuveni 50 procenti paļaujas Latvijas spējām ietekmēt norises Eiropas Savienībā. Viņš uzsvēra, ka šo pozitīvo rādītāju pamatā ir reāli sasniegumi, piemēram, sabiedrisko organizāciju, Saeimas deputātu un eiroparlamentāriešu sadarbība pērn finansējuma palielināšanā lauksaimniecības nozarei mūsu valstij Eiropas Savienības daudzgadu budžetā 2014.-2020.gadam.


Foto no Saeimas un NVO foruma: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157633525324843/with/8757290096/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesības



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde