R.Vējonis: cilvēkdrošība ir viens no mūsu valsts tālākas attīstības priekšnoteikumiem

(05.03.2013.)
Galerija

„Jautājums par cilvēkdrošību ir cieši saistīts ar Nacionālo attīstības plānu, un tā apstiprināšana apliecina – cilvēkdrošība ir viens no mūsu valsts tālākas attīstības priekšnoteikumiem. Ikvienam cilvēkam ir jāsniedz iespēja justies drošam par savu nākotni, lai uzņemtos riskus un pilnveidotos, tādējādi kopā strādājot Latvijas nākotnes labā.” To Saeimas Nacionālā attīstības plāna izstrādes un ieviešanas uzraudzības apakškomisijas priekšsēdētājs Raimonds Vējonis uzsvēra, otrdien, 5.martā, uzrunājot klātesošos diskusijas atklāšanā un grāmatas „Cilvēkdrošība Latvijā un pasaulē: no idejas līdz praksei” prezentācijā Saeimas namā.

„Lai pilnvērtīgi dzīvotu mūsdienu dinamiskajos apstākļos, cilvēkiem jārod spēks sevī. Cilvēki paļaujas uz savu ģimeni un ārstu, tomēr ikviens vēlas paļauties arī uz savu valsti,” sacīja R.Vējonis. „Latvijas vēsture apliecina – apstākļi nav bijuši labvēlīgi cilvēka drošumspējas attīstībai, tāpēc šis pētījums ļauj paraudzīties uz situāciju Latvijā šodien un iespējamiem soļiem drošumspējas veicināšanai,” klātesošajiem teica apakškomisijas priekšsēdētājs.

Sociālajās zinātnēs ir izplatīts mīts - zinātnieki ir tie, kas sniedz recepti turpmākai rīcībai. Tomēr patiesībā zinātnieki vāc pierādījumus, lai lēmumi tiktu pieņemti izsvērti un argumentēti, uzsvēra Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas profesore un viena no pētījuma autorēm Žaneta Ozoliņa.

Pētījuma vadmotīvs bija paraudzīties uz cilvēku pēc krīzes, noskaidrot, kurus cilvēkus krīze skārusi visciešāk, un izpētīt, kādas stratēģijas cilvēki izmantojuši dažādās krīzes situācijās, sacīja Ž.Ozoliņa un vienlaikus norādīja, ka tāpēc šī pētījuma mērķis nebija piedāvāt absolūti jaunus risinājumus, bet gan radīt pierādījumu bāzi, kas kalpotu par pamatu turpmāko lēmumu pieņemšanai.

Lai izvērtētu cilvēkdrošības jēdziena teorētiskos un praktiskos aspektus otrdien, 5.martā, Saeimā notika diskusija un grāmatas „Cilvēkdrošība Latvijā un pasaulē: no idejas līdz praksei” prezentācija. Grāmatā apkopotos pētījuma rezultātus prezentēja tā autori — Latvijas vadošie politikas zinātnes speciālisti.

Pētījums par cilvēkdrošību Latvijā un pasaulē tapis Valsts pētniecības programmas „Nacionālā identitāte” ietvaros.


Fotogrāfijas no diskusijas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632918233611/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima