Starptautiskās konferences „Pieredze un gatavošanās eiro” materiāli

(22.02.2013.)
VideoGalerija

Lai veicinātu diskusiju par Eiropas Savienības (ES) vienotās valūtas eiro ieviešanu Latvijā un iespējamajiem izaicinājumiem, kā arī iepazītos ar citu ES dalībvalstu pieredzi eiro ieviešanā, piektdien, 22.februārī, Saeimā notiek starptautiska konference „Pieredze un gatavošanās eiro”.

Konferenci organizēja Saeimas Eiropas lietu komisija sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

Konferences „Pieredze un gatavošanās eiro” atklāšanā klātesošos uzrunāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Igaunijas Centrālās bankas prezidents un Eiropas Centrālās bankas padomes loceklis Ardo Hansons (Ardo Hansson).

Konferences pirmajā daļā politiķi, kā arī Latvijas un ārvalstu finanšu un ekonomikas eksperti diskutēja par Latvijas ceļu uz eiro. Diskusijā piedalījās Latvijas Republikas finanšu ministrs Andris Vilks, Eiropas Komisijas Ekonomikas un finanšu ģenerāldirektorāta nodaļas vadītājs Kristians Veize (Christian Weise), Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle un Rīgas Ekonomikas augstskolas Ekonomikas katedras vadītājs Mortens Hansens (Morten Hansen).

Savukārt otrā konferences daļa bija veltīta eirozonas dalībvalstu vienotās valūtas ieviešanas pieredzei. Šajā paneļdiskusijā piedalījās Igaunijas Attīstības fonda valdes loceklis Raivo Vare (Raivo Vare), Austrijas Nacionālās bankas Eiropas un starptautisko attiecību nodaļas vadītājs Francs Naušnigs (Franz Nauschnigg), Eiropas Centrālās bankas Ekonomikas ģenerāldirektorāta Eirozonas makroekonomikas attīstības nodaļas vadītājs Hose Marins Arkas (José Marín Arcas) un Swedbank vadošais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Konferences dalībniekus uzrunāja arī Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un Austrijas Nacionālās bankas prezidents Evalds Novotnijs (Ewald Nowotny).

Noslēgumā klātesošos uzrunāja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Konferencē piedalījās Saeimas deputāti, ekonomisti un banku eksperti, nevalstisko organizāciju, uzņēmēju organizāciju un starptautisko organizāciju pārstāvji, kā arī valsts pārvaldes, pašvaldību un mediju pārstāvji.

Pasākuma norise tika translēta tiešraidē Saeimas mājas lapā www.saeima.lv un portālā www.delfi.lv.


Āboltiņa: Eiro ir līdzeklis, kas savij visu eiropiešu dzīves un dod iespēju ikkatram pilsonim izmantot ES sniegtās iespējas


Konferences materiāli:

Programma

Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Aboltiņas uzruna starptautiskajā konferencē „Pieredze un gatavošanās eiro”


Prezentācijas:

Ministru prezidenta Valda Dombrovska prezentācija

Finanšu ministra Andra Vilka prezentācija

Rīgas Ekonomikas augstskolas Ekonomikas katedras vadītāja Mortena Hansena prezentācija

Eiropas Parlamenta deputāta Roberta Zīles prezentācija

Austrijas Nacionālās bankas prezidenta Evalda Novotnija prezentācija

Austrijas Nacionālās bankas Eiropas un starptautisko attiecību nodaļas vadītāja Franca Naušniga prezentācija

Eiropas Centrālās bankas Ekonomikas ģenerāldirektorāta eirozonas makroekonomikas attīstības nodaļas vadītāja Hose Marina Arkas prezentācija

Swedbank vadošā ekonomista Mārtiņa Kazāka prezentācija


Video un foto:

Konferences atklāšanas videoieraksts

1.paneļdiskusijas "Latvijas ceļš uz eiro" videoieraksts

2.paneļdiskusijas "Eiro ieviešanas pieredze" videoieraksts

Fotogrāfijas

Videosižets

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt