Uzlabos informācijas par Latvijas noslēgtajiem starptautiskajiem līgumiem pieejamību

(20.02.2013.)

Lai uzlabotu piekļuvi informācijai par Latvijas noslēgtajiem starptautiskajiem līgumiem, kā arī uzlabotu starptautisko līgumu noslēgšanas pārskatāmību, nodrošinātu divpusējo un daudzpusējo līgumu projektu savlaicīgu izvērtēšanu un Latvijas interešu maksimālu ievērošanu, Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 20.februārī, izskatīšanai pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā „Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem”.

„Latvija kā Eiropas Savienības, kā arī NATO un citu starptautisku organizāciju dalībvalsts uzņemas arvien vairāk pienākumus arī starptautiskā līmenī. Savukārt starptautiskie līgumi attiecas uz jomām, kas būtiski skar ikvienu mūsu valsts iedzīvotāju. Tāpēc aizvien izteiktāks kļūst jautājums par informācijas pieejamību sabiedrībai par tās tiesībām un saistībām, kas izriet no starptautisko līgumu normām,” norāda Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš.

Turpmāk starptautiskie līgumi būs sistematizēti un ikvienam pieejami vienuviet — oficiālo publikāciju informācijas sistēmas vietnē www.likumi.lv.

Izmaiņas likumā rosinātas, lai noteiktu kārtību, kādā izsakāmas starptautisko līgumu atrunas un skaidrojošās deklarācijas, un lai skaidri definētu nacionālās procedūras starptautisko līgumu saskaņošanai, parakstīšanai un iekļaušanai nacionālajā tiesību sistēmā. Tas arī ļaus savlaicīgi veikt novērtējumu par starptautiskā līguma ietekmi uz Latvijas tiesību sistēmu, valsts finansēm un noteiktajiem ārpolitikas virzieniem.

Grozījumi paredz arī noteikt, ka vismaz starpvalstu, starpvaldību, kā arī Ministru kabinetā apstiprināmo starpresoru līgumu tulkošanu veiks centralizēti. Minēto uzdevumu plānots uzdot Valsts valodas centram. Tas ļaus būtiski uzlabot līgumu tekstu gan latviešu, gan angļu valodā.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī