Vides apakškomisija aicina Rīgas domi nekavējoties veikt pasākumus gaisa kvalitātes uzlabošanai galvaspilsētā

(12.02.2013.)

Lai izbeigtu Eiropas Komisijas uzsākto pārkāpuma procedūru pret Latviju un nekavējoties uzlabotu gaisa kvalitāti Rīgā, Saeimas Vides apakškomisija otrdien, 12.februārī, vienojās nosūtīt vēstuli Rīgas mēram Nilam Ušakovam ar aicinājumu steidzami reorganizēt Rīgas domes (RD) vides pārvaldības struktūru, izveidot darba grupu gaisa kvalitātes uzlabošanas programmas īstenošanas uzraudzībai un sagatavot operatīvo darbību plānu gaisa kvalitātes uzlabošanai Rīgas centrā.

„Eiropas Komisija ir uzsākusi pārkāpuma procedūru pret Latviju par gaisa kvalitātes problēmām Rīgā. Lai novērstu potenciālās finanšu sankcijas pret Latviju vairāku simtu tūkstošu latu apjomā, līdz marta beigām Latvijai ir jāsniedz atbilde Eiropas Komisijai par progresu pārkāpuma novēršanā, tāpēc Rīgas domes rīcībai ir jābūt steidzamai un jāpanāk progress problēmas risināšanā,” uzsvēra Vides apakškomisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums.

Dz.Kudums norādīja, ka augstais gaisa piesārņojuma līmenis Rīgas centrā nodara kaitējumu pilsētas iedzīvotāju veselībai. „Rīgas domes nepārdomātas reorganizācijas rezultātā ir likvidēts Vides departaments, un tādējādi vides jautājumi atstāti novārtā. Latvija ir otra zaļākā valsts pasaulē, Rīgai būtu šī priekšrocība jāizmanto, pozicionējot sevi tūristiem kā pilsētu ar svaigu gaisu,” norādīja apakškomisijas priekšsēdētājs.

Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija (VARAM) jau vairakkārt vērsusies RD, taču nav saņēmusi informāciju par Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmas 2011.-2015.gadam īstenošanu, sēdē sacīja VARAM pārstāvis. Tāpat VARAM aicinājusi RD pārskatīt šo programmu, tomēr rīcība nav sekojusi.

Savukārt RD pārstāve sēdē informēja, ka jau šobrīd RD notiek reorganizācija. To plānots pabeigt martā, un nekavējoties uzsākt Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmas īstenošanu.

Sēdē VARAM pārstāvis norādīja, ka piektdien, 15.februārī, plānota VARAM un RD tikšanās, lai runātu par šiem jautājumiem.
           

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde