Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa: barikāžu ugunskuram sabiedrībā bija un joprojām ir liela simboliskā vērtība

(17.01.2013.)
VideoGalerija

Janvāra dienu ugunskuram ir milzu simboliskā vērtība, kas sevī apvieno vēstures griežus, tautas centienus, alkas un vērtības, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ceturtdien, 17.janvārī, pie Saeimas nama uzrunājot barikādēm veltītā piemiņas pasākuma dalībniekus. „Mūsu barikādes, kas tika uzceltas, lai sargātu televīziju, radio, Augstākās padomes ēku, tolaik bija simbols un izaicinājums. Zīme tam, ka okupācijas gados pazemotajai tautai baiļu vairs nav,” atgādināja Saeimas priekšsēdētāja.

„Tāpat arī šodien, aukstā janvāra dienā iededzot ugunskuru pie Saeimas nama, mēs tajā saskatām simbolu. Caur ugunskura liesmām mēs atkal no jauna redzam un izdzīvojam tos notikumus, kam cauri gāja katra Latvijas ģimene un kas pirms divdesmit gadiem mainīja vēstures gaitu ne tikai mūsu valstī, bet arī Baltijā un visā pasaulē,” klātesošajiem sacīja S.Āboltiņa.

Savā uzrunā Saeimas priekšsēdētāja atsaucās uz Eiropas Kopienu tiesas tiesneša, 4.maija Neatkarības deklarācijas koncepcijas autora Egils Levita teikto, ka atmiņu politika ir nepieciešama demokrātiskas valsts politikas sastāvdaļa. „Arī Latvija kā demokrātiska valsts balstās uz noteiktām pamatvērtībām, kuras atspoguļojas gan simbolos, kāds ir šīsdienas barikāžu ugunskurs, gan mūsu vēstures skaidrojumos un laikabiedru atmiņās, kurās noteikti var dalīties daudzi klātesošie,” pauda S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja aicināja klātesošos jaunos deputātus, kuri barikāžu laikā bija pavisam mazi, pie šī ugunskura izzināt to cilvēku pieredzi, kuri var dalīties ar tā laika atmiņām. „Nav nekā vērtīgāka par dzīvām emocijām, kas toreiz tika izdzīvotas. Arī jūsu bērni tieši tāpat pēc divdesmit gadiem šeit stāvēs, klausīsies šajos stāstos un tas, kas mūs vienos, būs mūsu valsts un šīs atmiņas,” sacīja S.Āboltiņa.

Aicinot turēt sevī dzīvu 1991.gadā izvirzīto augsto mērķi un tautas vienotības sajūtu, S.Āboltiņa uzsvēra, ka arī pēc 22 gadiem ir svarīgi toreiz iegūto nepazaudēt: „Ar šo sajūtu nepazaudēt pašu galveno − savu valsti, cilvēkus un nākotni”.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās Augstākās padomes deputātiem un ikvienam iedzīvotājam, kuri atdeva un nosargāja mūsu valsti, un aicināja domāt par Latvijas nākotni, kurā ikviens grib dzīvot un kurā ikviens aizbraucējs grib atgriezties.

Atzīmējot barikāžu atceres nedēļu, ceturtdien, 17.janvārī, pie Saeimas nama iededza 1991.gada barikāžu laika piemiņas ugunskuru. Atceres pasākumā piedalījās Saeimas deputāti un Augstākās padomes deputāti, lai barikāžu laika noskaņās dalītos atmiņās par 1991.gada janvāra dienu notikumiem. Kā katru gadu klātesošie varēja nobaudīt putru un tēju.

1991.gada barikāžu laika notikumu atcere katra gada janvārī ir ikgadēja Saeimas tradīcija.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632540749307/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima