Publisko izdevumu komisija iztaujā valsts kontroliera amata kandidātus

(15.01.2013.)

Pēc kādiem kritērijiem valsts kontroliera amata kandidātes plāno noteikt revidējamās iestādes? Vai jāmaina esošā situācija, ka Valsts kontrole (VK) nereaģē uz nelikumībām valsts pārvaldē, kas nav VK gada plānā? Kā vērtējams pašreizējais iestādes darbs un kā pretendentes redz iestādes attīstību? Vai VK jāstiprina sadarbība ar prokuratūru un citām iestādēm? Tā ir daļa no jautājumiem, ko Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē otrdien, 15.janvārī, deputāti uzdeva, iztaujājot valsts kontroliera amatam izvirzītās kandidātes - Elitu Krūmiņu un Ivetu Rutkovsku.

„Abas izvirzītās kandidātes ir ar pietiekamu pieredzi, kvalifikāciju, un redzējums par Valsts kontroles tālāko darbību un iestādes attīstību ir spēcīgs. Prieks, ka abas pretendentes ir atradušas drosmi izvirzīt sevi šim amatam. Vienalga, kuru kandidāti Saeima ievēlēs, sabiedrība var būt droša, ka Valsts kontrole turpinās savu darbu tikpat spēcīgi,” pēc kandidātu uzklausīšanas uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa. Komisijas priekšsēdētāja arī norādīja, ka komisija līdz rītdienas pēcpusdienai gaidīs Saeimas Juridiskā biroja un Tieslietu ministrijas atzinumu par vienas pretendentes tiesībām kandidēt VK amatam.

E.Siliņa kandidātēm vaicāja, vai VK būtu jārod resursi, lai mainītu pašreizējo situāciju, ka iestāde nereaģē uz nelikumībām valsts pārvaldē, kas nav VK gada plānā. Savukārt deputāts Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK) interesējās, kā pretendentes vērtē iestādes pašreizējo darbu, bet deputāts Arvils Ašeradens (Vienotība) jautāja par VK attīstības redzējumu.
Vai VK būtu jāstiprina sadarbība ar prokuratūru, valsts kontroliera amata kandidātiem jautāja deputāti Aleksejs Loskutovs (Vienotība) un Aleksandrs Sakovskis (SC), savukārt deputāte Daina Kazāka (RP) vaicāja par pretendentu pieredzi vadītāja amatā, kā arī, vai VK būtu jāveic arī Saeimas budžeta revīzija.

Šodien sēdē valsts kontroliera amata kandidāte I.Rutkovska deputātiem sacīja, ka iestādei ir nepieciešama stratēģija, taču vienmēr jāspēj reaģēt uz valstī notiekošo, ja, piemēram, kādā iestādē parādās nelikumības ar finanšu līdzekļiem. Vērtējot pašreizējo VK darbu, pretendente uzsvēra, ka jāstiprina komandas darbs revīziju veikšanā, kā arī krietni jāpilnveido tā sauktās lietderības revīzijas. Attiecībā uz Saeimas budžeta revīziju, I.Rutkovska sacīja, ka pašreizējais Valsts kontroles likums neuzliek veikt revīziju parlamentā, jo Saeimas galvenā funkcija ir likumdošana, taču VK varētu vērtēt Saeimas Kancelejas tēriņus.

Savukārt valsts kontroliera amata kandidāte E.Krūmiņa akcentēja, ka VK ir jādomā par resursu rezervēm, ja iestādei nepieciešamas papildu revīzijas bez gada plānā noteiktajām un jāreaģē uz notiekošajām nelikumībām valsts pārvaldē. E.Krūmiņa sacīja, ka VK darbs ar revīzijām noteikti ir pilnveidojams, kā arī jāievieš jauninājumi datu apstrādes sistēmās. Pretendente atzīmēja, ka VK darbojas kvalitātes vadības sistēma, kas skaidri nosaka katra darbinieka pienākumus un atbildību. Arī E.Krūmiņa norādīja, ka pašreizējais regulējums nenosaka VK vērtēt Saeimas tēriņus, taču to būtu jāvērtē pašam parlamentam, jo tas apstiprina gan valsts budžetu, gan valsts kontrolieri.

E.Krūmiņu valsts kontroliera amatam izvirzījuši deputāti Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), Valdis Zatlers (RP), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Vjačeslavs Dombrovskis (RP), bet I.Rutkovsku − frakcijas „Vienotība” priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

Valsts kontroliera amata kandidāte E.Krūmiņa kopš 2005.gada ir Valsts kontroles padomes locekle un Trešā revīzijas departamenta direktore. No 1998. līdz 2004.gadam E.Krūmiņa strādājusi Finanšu ministrijā par Budžeta departamenta nodaļas vadītāju un direktora pienākumu izpildītāju, kā arī bijusi ekonomiste un revidente vairākos privātos uzņēmumos. E.Krūmiņa Latvijas Universitātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu ekonomikā.

I.Rutkovska kopš 2010.gada ir valdes locekle un atbildīgā zvērinātā revidente SIA „Larssen Donoway Inkens”, savukārt kopš 1995.gada ir valdes locekle un atbildīgā zvērinātā revidente SIA „I.Rutkovskas birojs”. I.Rutkovska strādājusi par vecāko iekšējo auditori un revīziju vadītāju arī vairākos citos privātos uzņēmumos, no 1993. līdz 1996.gadam bijusi arī revidenta palīdze Valsts kontrolē. I.Rutkovska ieguvusi augstāko izglītību Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātē.

Plānots, ka Saeima par nākamo valsts kontrolieri balsos ceturtdien, 17.janvārī. Pašreizējās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas pilnvaru termiņš beidzas 21.janvārī.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde