Vjačeslavs Dombrovskis: strādājam pie būtiskām izmaiņām būvniecības regulējumā

(03.01.2013.)

Strādājot ar likumu izmaiņām, aizvadītajā rudens sesijā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas uzmanības centrā bija darbs ar grozījumiem Būvniecības likumā, pie kura apjomīgu darbu noslēgusi komisijas darba grupa, uzsver komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

„Šis ir likums, par kura grozījumiem nevarēja panākt vienošanos astoņus gadus. Būvniecības likumā būs vairākas būtiskas izmaiņas, kuru mērķis ir krietni paātrināt būvniecības procesu. Tas arī paaugstinātu mūsu valsts starptautisko konkurētspēju Pasaules Bankas prestižajā Doing Business reitingā. Par likuma grozījumiem janvāra sākumā diskutēsim komisijā, plānojam mēneša laikā noslēgt darbu un virzīt šo likumprojektu izskatīšanai Saeimā,” norāda V.Dombrovskis.

Komisijas priekšsēdētājs akcentē, ka visvairāk iedzīvotājus skars komisijas izstrādātie un Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas paredz vienkāršāku jauno transportlīdzekļu reģistrācijas kārtību. „No 1.janvāra pirmā tehniskā apskate automašīnām būs jāveic ne vēlāk kā divus gadus pēc reģistrācijas, bet motocikliem, tricikliem un kvadricikliem tehniskā apskate būs jāveic ik pēc diviem gadiem, nevis katru gadu, kā tas ir patlaban,” tā V.Dombrovskis.

Aizvadītajā sesijā komisija noslēdza darbu pie jauna Ēku energoefektivitātes likuma, kas ir pirmais solis, lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību tam, cik kvalitatīvas ir dzīvojamās un sabiedriskās ēkas no enerģijas patēriņa viedokļa, uzsver komisijas priekšsēdētājs. Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtā jaunā regulējuma mērķis ir veicināt energoresursu racionālu izmantošanu, uzlabojot ēku energoefektivitāti, kā arī informējot sabiedrību par ēku enerģijas patēriņu. Ēku īpašniekiem, kuri vēlēsies savas privātmājas izīrēt vai pārdot, no 2015.gada būs jāveic obligāta šo ēku energosertificēšana.

„Komisija nākamajā sesijā strādās ar grozījumiem Publisko iepirkumu likumā. Raudzīsim, kā valsts ar savu publisko iepirkumu politiku var cīnīties ar ēnu ekonomiku. Tāpat skatīsim Maksātnespējas likuma izmaiņas, lai atvieglotu fizisko personu maksātnespējas procesu,” atzīmē V.Dombrovskis.
Saeima šajā sesijā galīgajā lasījumā pieņēma arī komisijas sagatavotos grozījumus Komerclikumā, kurā noteikta kārtība, kā uzņēmumos īstenot tiesas uzliktos komerctiesību ierobežojumus. Piemēram, ja personai ir liegts ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās, tā tiks izslēgta no komercreģistra, un to nevarēs iecelt par sabiedrības valdes, padomes locekli, prokūristu. Grozījumi arī veicinās ekonomiski neaktīvo uzņēmumu ātrāku izslēgšanu no komercdarbības vides, to darot vienkāršotā likvidācijas kārtībā.
Komisija strādāja arī pie kooperatīvo sabiedrību regulējuma uzlabošanas, dodot iespēju meža īpašnieku dibinātai kooperatīvai sabiedrībai izmantot īpašu nodokļu režīmu. Pieņemtas izmaiņas arī Būvniecības likumā, kas paredz, ka būvatļaujas apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neaptur būvniecības darbus, ja plānotā būve ir nacionālo interešu objekts. Tāpat konceptuāli atbalstītas izmaiņas, lai atvieglotu fizisko personu maksātnespējas procesu un samazinātu administratīvo slogu medniekiem.

Komisijas deputāti rudens sesijā diskutēja par dalītā īpašuma problēmām, secinot, ka zemes piespiedu nomas maksas noteikšana līdz sešiem procentiem gadā nerisinās dalītā īpašuma problēmas. Tāpat deputāti diskutēja par enerģijas dzērienu aizliegumu, brīdinājuma zīmēm pirms pārvietojamiem fotoradariem, aizsargjoslu regulējumu, kā arī par speciālo ekonomisko zonu darbības termiņu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir viena no lielākajām Saeimas komisijām — tajā strādā 13 deputāti. Tās pārraudzībā ir četru ministriju darbs — Satiksmes ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Zemkopības ministrijas, Vides un reģionālās attīstības ministrijas.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt