Saeimas komisijas rīko diskusiju par Eiropas nākotni

(08.10.2012.)

Lai veicinātu izpratni par Eiropas Savienības (ES) tālākas attīstības scenārijiem, otrdien, 9.oktobrī, ES mājā notiks ekspertu diskusija „Eiropas Savienība krustcelēs”. Diskusiju organizē Saeimas Eiropas lietu komisija un Ārlietu komisija sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

„Līdz ar Eiropas Komisijas prezidenta Žozē Manuela Barrozu uzrunu Eiropas Parlamenta plenārsēdē šī gada septembrī, jautājums par Eiropas Savienības tālāko attīstību ieguvis plašu publicitāti dalībvalstīs. Šobrīd būtiski arī Latvijā jau laikus uzsākt šādu diskusiju un apmainīties viedokļiem kvalitatīvās debatēs, piedaloties dažādu jomu ekspertiem - politologiem, juristiem, ekonomistiem, un informēt par to arī sabiedrību,” norāda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Saeimas komisiju un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā rīkotās diskusijas darbakārtības centrā būs vairāki ES nākotnei būtiski jautājumi. „Vai Eiropas Savienību skārusī krīze ir pietiekams pamats pārmaiņām? Vai ideja par federālu nāciju valstu Eiropu ir utopiska vai tomēr loģisks solis tālākas integrācijas virzienā? Un vai eiropiešus vispār vieno pietiekami spēcīga identitāte, kas būtu pamats tālākai Eiropas Savienības integrācijai? Šie ir daži no jautājumiem, uz kuriem kopā ar ekspertiem meklēsim atbildes diskusijā,” uzsver Z.Kalniņa-Lukaševica.

Tāpat tiks diskutēts par federāciju un konfederāciju formām, par kurām liecina vēsture un mūsdienu konstitucionālo tiesību prakse, norāda Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš. „Diskusijas mērķis nav paust atbalstošu vai noraidošu Latvijas nostāju kādā no šobrīd Eiropas Savienības dienaskārtībā aktuāliem jautājumiem, tostarp federālas Eiropas Savienības ideju. Šobrīd ir nepieciešama diskusija un sabiedrības informēšana par pārmaiņām, kuras, iespējams, sagaida Eiropu,” diskusijas būtību raksturo O.Kalniņš.

Diskusijā piedalīsies Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas docents Toms Rostoks, Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietnieks Kārlis Bukovskis, Rīgas Juridiskās augstskolas prorektors Mārtiņš Mits, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) bakalaura studiju programmas „Starptautiskās attiecības – Eiropas studijas” vadītājs Jānis Tomels, Swedbankas galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks, kā arī sociālantropologs Klāvs Sedlenieks. Savukārt atklāšanas uzrunu teiks Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Diskusiju vadīs RSU Eiropas studiju fakultātes docents un žurnālists Edijs Bošs.

Diskusija notiks otrdien, 9.oktobrī, plkst.15.00 Eiropas Savienības mājā, Aspazijas bulvārī 28. Diskusijai tiešraidē varēs seko līdzi www.esmaja.lv.

Ņemot vērā ierobežoto vietu skaitu, lūdzam diskusijai pieteikties līdz 8.oktobrim, rakstot uz e-pastu elk@saeima.lv vai zvanot pa tālruni 67087324.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 3.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
12:00  Katrīnas Čakstes Vilsones grāmatas “Karš, mīlestība, atbrīvošana” atvēršanas pasākums Saeimā