Saeima ceturtdien lems par grozījumiem Pilsonības likumā

(05.09.2012.)

Saeima šī gada rudens sesijas pirmajā sēdē ceturtdien, 6.septembrī, otrajā lasījumā skatīs priekšlikumus grozījumiem Pilsonības likumā, kas paredz dubultpilsonības iegūšanu ārvalstīs dzīvojošajiem, pilsonības saglabāšanu Latvijas trimdiniekiem un viņu pēcnācējiem, kā arī pilsonības piešķiršanu latviešiem un līviem, kuri pastāvīgi nedzīvo Latvijā. Tāpat likuma grozījumi nosaka pilsonības piešķiršanu valstī dzimušu nepilsoņu bērniem, kā arī Latvijas pilsoņu bērniem, kas dzimuši ārvalstīs.

Grozījumos arī precizēta Latvijas pilsonības atņemšana un atjaunošana, atteikšanās no valsts pilsonības un naturalizācijas kārtība. Par Pilsonības likuma grozījumiem Saeimai vēl būs jābalso galīgajā lasījumā, un plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Kopumā ceturtdienas Saeimas sēdes darba kārtībā ir 16 jautājumi. Deputātiem būs jālemj, vai nodot izskatīšanai komisijās Ministru kabineta iesniegto jauno Pievienotās vērtības nodokļa likuma projektu, kas kopumā nemainīs līdzšinējo nodokļa politiku, bet galvenokārt redakcionāli precizēs likuma normas un sakārtos tā struktūru. Jaunajā regulējumā iekļautas arī normas, lai sekmētu nodokļa administrēšanu un mazinātu administratīvo slogu nodokļa maksātājiem.  

Saeima arī lems, vai virzīt izskatīšanai Saeimā deputātu ierosinājumu likumā noteikt Rīgas Svētā Pētera baznīcas juridisko statusu un vai pilsoņu vai nepilsoņu pasēs ierakstīt ziņas par personas tautību. Tāpat darba kārtībā ir grozījumi divos ar finanšu jomu saistītos likumos, lai nodrošinātu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas uzņemšanu Starptautiskajā vērtspapīru komisiju organizācijā, tādējādi stiprinot finanšu sistēmas uzraudzību Latvijā.

Galīgajā lasījumā Saeimā ceturtdien plānots apstiprināt divus starptautiskus līgumus, kas saistīti ar starptautiskajiem auto un gaisa pārvadājumiem, kā arī lemt par izmaiņām Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvencijā par starptautiskajiem preču pirkuma-pārdevuma līgumiem.

Darba kārtībā iekļauts arī ikgadējais Latvijas tiesībsarga ziņojums Saeimai par Tiesībsarga biroja darbu 2011.gadā.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt