Inga Bite: nauda nav vienīgais instruments demogrāfijas problēmu risināšanā

(17.04.2012.)
Galerija

 „Nav šaubu, ka finansiālais nodrošinājums ir svarīgs un nepieciešams katrai ģimenei un bērnam. Tomēr esmu pārliecināta, ka tas nav vienīgais. Un – iespējams – tas pat nav svarīgākais,” otrdien, 17.aprīlī, Saeimā atklājot konferenci „Par ģimenes vērtību aizsardzību un atbalstu”, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite.

Kā ļoti būtisku aspektu demogrāfijas kontekstā I.Bite minēja vīrieša un tēva lomu sabiedrībā – spēju uzņemties atbildību, spēju rūpēties, spēju un vēlēšanos iesaistīties un piedalīties. „Tieši no vīrieša ir atkarīgs, vai gaidāmais un tikko dzimušais bērns būs tikai mātes atbildība, ar ko viņai jātiek galā līdz brīdim, kad tēvs varēs doties ar bērnu futbolu spēlēt, vai tomēr vīrietis iesaistīsies un atbalstīs visur, kur tas iespējams,” uzsvēra I.Bite, atzīstot, ka dzimstības problēmas nereti saistāmas arī ar vīriešu nespēju uzņemties atbildību.

„Par modernu mēs saucam arī tendenci nereģistrēt attiecības, jo laulība un ģimene taču esot novecojis institūts, bez tā varot ļoti labi iztikt. Mēs gribam būt brīvi, negribam nevienam neko solīt, jo var taču gadīties, ka to neizdodas izpildīt! Mēs apgalvojam, ka tādējādi esam godīgi pret sevi un citiem, taču vienlaicīgi mēs tādā veidā arī pasakām, ka paši sevi necienām, sev neticam un grūtības, kad tādas pienāks, risināsim bēgot, nevis skatoties tām acīs,” uzrunājot klātesošos, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre. 

„Taču šodien mums ir iespēja pagriezties un visiem kopā strādāt pie tā, lai atjaunotu tās vērtības, uz kurām balstās ikviena veselīga sabiedrība – savstarpēja cieņa, izpratne un solidaritāte,” akcentēja I.Bite.

Saeimas priekšsēdētājas biedre aicināja sabiedrību kopumā un katru cilvēku atsevišķi cienīt sevi, cienīt savus līdzcilvēkus un cienīt tās vērtības, kuras mūs kā cilvēkus padara labākus: „Jo paliekošā vērtība ir nevis augstā amatā vai lielā naudā. Paliekošā vērtība ir tajā, ko mēs kā cilvēki būsim varējuši dot saviem līdzcilvēkiem, un vispirms – saviem tuvākajiem. Savai ģimenei.”

Lai demogrāfijas politikas kontekstā akcentētu ģimenes vērtību nozīmi, otrdien, 17.aprīlī, Saeimā notika konference „Par ģimenes vērtību aizsardzību un atbalstu”.

Konferenci organizē Saeimas Sociālo un darba lietu komisija un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisija sadarbībā ar asociāciju „Ģimene”, Latvijas Pedagogu padomi un Latvijas Audžu ģimeņu biedrību. 

Fotogrāfijas no konferences: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157629473778984/
Izmantojot fotogrāfijas, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī