Tautsaimniecības komisija atbalsta izmaiņas mežu apsaimniekošanā

(30.08.2011.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 30.augustā, otrajam lasījumam sagatavojot grozījumus Meža likumā, atbalstīja normas, kas maina prasības mežu apsaimniekošanai.

„Visas vasaras garumā aktīvi strādāja komisijas izveidotā darba grupa, kurā nozares profesionāļi panāca vienošanās par grozījumiem, kas mežkopības nozarei mazinās birokrātisko slogu,” norāda komisijas priekšsēdētāja biedrs Arvils Ašeradens. „Izvērtējot meža attīstības politiku, likumā netiek mainīti pieļaujamie meža ciršanas apjomi. Vienlaikus valdībai būs jāizstrādā noteikumi, kas ciršanas taktikas izvēlē ietvers arī mežu ekonomiskās, bioloģiskās daudzveidības un sociālās vērtības aspektus.”

Valsts meža apsaimniekošanai jānotiek, nodrošinot koksnes resursu maksimālu vienmērīgu un ilgtspējīgu izmantošanu, radot labvēlīgu vidi ekonomikas attīstībai saglabājot meža ekoloģisko vērtību un apmierinot sabiedrības sociālās vajadzības, nosaka komisijas atbalstītā redakcija.

Likumā plānots mainīt apliecinājumu saņemšanas kārtību. No likuma tiek izslēgta nodaļa par apliecinājumu izsniegšanu, taču arī turpmāk apliecinājumu būs nepieciešams saņemt, lai uzsāktu koku ciršanu. Tas nebūs vajadzīgs, lai cirstu kokus, kuru diametrs nepārsniedz 12 centimetrus vai jaunaudzi līdz 20 gadu vecumam. Tāpat apliecinājums nebūs nepieciešams ārkārtas situācijās, kā arī ierīkojot un uzturot robežstigas. Savukārt cērtot sausos un vēja gāztos kokus meža īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam par to reizi gadā būs jāpaziņo Valsts meža dienestam.

Meža īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam būs pienākums izstrādāt meža apsaimniekošanas plānu, ja kopējā apsaimniekotā meža platība pārsniedz 10 tūkstošus hektāru.

Plānots, ka turpmāk par īpašumā vai tiesiskā valdījumā esošu mežu būs jāveic ne tikai pirmreizējā inventarizācija, bet tā būs jāatkārto vismaz reizi 20 gados. Komisija atbalstīja normu, ka inventarizāciju varēs veikt akreditētā atbilstības novērtēšanas institūcijā sertificēta persona, kuras profesionālā darbība būs civiltiesiski apdrošināta.

Meža likumā arī paredzēts mainīt nosacījumus, kādos gadījumos atļauta kailcirte un kā veicama sanitārā cirte. Cērtot kokus, būs jāsaglabā vismaz 10 kubikmetri atmirušas koksnes. Aizliegts nocirst kokus, kuri sasnieguši dižkoku izmēru.

Ņemot vērā, ka nozares ietvaros pastāv interese par mežu zinātnisko izpēti, likumu plānots papildināt ar precīzāku regulējumu šai jomā. Tāpat likumā plānots mainīt meža zemes un meža reproduktīvā materiāla definējumu.

Likumprojekts „Grozījumi Meža likumā” otrajā un trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem