Saeima groza valsts un pašvaldību institūciju atlīdzības sistēmu

(16.06.2011.)

Saeima ceturtdien, 16.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma apjomīgus grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

Grozījumi veikti, jo bija nepieciešams esošo darba samaksas kārtību pielāgot tā, lai sistēma efektīvi darbotos pieejamo finanšu resursu apstākļos, vienlaikus ļaujot motivēt labākos darbiniekus. Par mērķi tika izvirzīta arī atlīdzības lielāka sasaiste ar darba rezultātiem.

Likumā veikti vairāki tehniski grozījumi, kas paredz atvieglot iestāžu darbu un ir vērsti uz vienveidīgāku līdzekļu izmantošanu. Noteiktas mēnešalgu samazināšanas īpatnības, starptautiskās sadarbības projektu apmaksas kārtība, papildu brīvdienu un mācību atvaļinājumu piešķiršana un apmaksa, kā arī papildu atlīdzība tiesnešiem.

Grozījumi novērš atšķirīgu attieksmi pret karavīriem, nosakot fiksētu pabalstu viņu nāves gadījumā. Tāpat noteikts, ka no 2012.gada 1.janvāra karavīriem būs izmaksājams līdz šim apturētais izdienas pabalsts – papildu atlīdzība saistībā ar profesionālā dienesta līguma pagarināšanu, tādējādi paredzēts mazināt apmācītu un kvalificētu speciālistu aizplūšanu no dienesta.

Tāpat grozījumi paredz samazināt iespējamo prēmiju skaitu un to apmēru. No likuma kā iepriekš obligāta atlīdzības sastāvdaļa tiek izslēgts atvaļinājuma pabalsts, un uz pusi samazināti veselības apdrošināšanas polises cenas pieļaujamie griesti, jo likumā veselības apdrošināšana nav noteikta kā obligāta.

Ņemot vērā Valsts kontroles iebildumus, būtiski grozīta līdzšinējā piemaksas noteikšanas un izmaksas kārtība par darba kvalitāti un ieguldījumu.

Izmaiņas likumā paplašina iespējas iestādēm un arodbiedrībām pašām vienoties par noteiktām un stingri ierobežotām atlīdzības sastāvdaļām piešķirtā finansējuma ietvaros, piemēram, par pabalstu darbiniekam, kurš audzina bērnu invalīdu.

Likumprojektu sākotnēji izstrādāja Saeimas Ārlietu komisija, un ar tā sagatavošanu izskatīšanai Saeimā strādāja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, sadarbojoties ar ministriju, pašvaldību un arodbiedrību pārstāvjiem.

Daļa grozījumu Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā stāsies spēkā šī gada 1.augustā, bet citi – 2012.gada 1.janvārī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā