Ināra Mūrniece: Latvija stingri atbalsta Gruzijas ceļu uz ES un NATO

(15.05.2019.)
VideoGalerie

“Latvija stingri atbalsta Gruzijas ceļu uz Eiropas Savienību un NATO. Atzinīgi novērtējam Gruzijā īstenotās reformas, lai stiprinātu demokrātiju, veicinātu uzņēmējdarbību un investīcijas. Mēs piedāvājam savu demokrātisko pārmaiņu pieredzi jomās, kur tā var būt noderīga Gruzijai,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 15.maijā, tiekoties ar Gruzijas prezidenti Salomi Zurabišvili (Salome Zourabichvili), kura ieradusies valsts vizītē Latvijā.

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par Latvijas un Gruzijas aktīvo parlamentāro sadarbību kā labu pamatu abu valstu tuvajām attiecībām. Saeimā ir spēcīga interese turpināt aktīvu sadarbību ar Gruziju, šim mērķim ir nodibināta arī deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Gruzijas parlamentu. Pirms simts gadiem Gruzija bija starp pirmajām valstīm Eiropā, kur sievietēm bija tiesības vēlēt parlamentu. Tas bija paraugs, kam sekoja citviet Eiropā, sacīja I.Mūrniece.

Latvija stingri atbalsta Gruzijas suverenitāti un teritoriālo integritāti. I.Mūrniece nosodīja Krievijas darbības Gruzijas Abhāzijas un Dienvidosetijas reģionos un mēģinājumus iekļaut šos reģionus Krievijas ekonomiskajā, muitas, sociālajā un drošības telpā.  I.Mūrniece un S.Zurabišvili bija vienisprātis par Eiropas Savienības Novērošanas misijas Gruzijā stabilizējošo lomu reģionā. Šovasar Latvija palielinās savu ekspertu skaitu šajā misijā.

Krievijas veiktās dezinformācijas kampaņas rada satraukumu gan Latvijā, gan Gruzijā, un ir jāmeklē arvien efektīvāki veidi, kā stāties tām pretim, vienlaikus neapdraudot vārda brīvību. Lai aizsargātu valstu informatīvo telpu, svarīgi attīstīt medijpratību. Puses bija vienisprātis, ka ir svarīgi attīstīt iedzīvotāju prasmes izvērtēt un analizēt informāciju, lai nepakļautos viltus ziņu un dezinformācijas kampaņu radītajiem riskiem.

Sarunā tika uzsvērtas plašākas sadarbības iespējas izglītības jomā, īpaši izceļot arodizglītību un sadarbības potenciālu ES programmu ietvaros. I.Mūrniece un S.Zurabišvili pauda gandarījumu par Gruzijas jauniešu interesi studēt Latvijā. Kā pozitīvs piemērs tika izcelta Rīgas Ekonomikas augstskola un Rīgas Juridiskā augstskola, par kuru piedāvātajām studiju iespējām ir plašāka Gruzijas studentu interese.

Ar Gruzijas prezidenti parlamentā tikās arī Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Ojārs Ēriks Kalniņš un deputātu grupas sadarbībai ar Gruzijas parlamentu vadītājs Ainars Latkovskis.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157680414257828
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā