Baltijas valstu parlamentu sadarbības prioritātes 2015.gadā – drošs un augošs Baltijas reģions

(27.10.2014.)
VideoGalerie

Kā nākamā gada Baltijas valstu parlamentu sadarbības prioritātes 2015.gadam Baltijas Asambleja (BA) piektdien, 24.oktobrī, noslēdzot BA 33.sesiju, izvirzīja augošu, uzticamu un drošu Baltijas reģionu, kā arī ilgtspējīgas un konkurētspējīgas reģiona sabiedrības un reģionālo tīklojumu attīstību.

 Baltijas valstu parlamentārieši un izpildvaras pārstāvji vienojās, ka to nākamā gadā galvenās prioritātes būs stiprināt sadarbību ar NATO sabiedrotajiem un ieviest NATO dalībvalstu vadītāju apstiprināto Gatavības plānu un sadarboties Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības politikas īstenošanā. Aktuāli dienaskārtības jautājumi būs arī Baltijas valstu integrācijas paātrināšana ES enerģijas tīklos un tirgos, Baltijas valstu energodrošības stiprināšana un reģionālo enerģijas tirgu attīstība, kā arī Baltijas valstu informatīvās drošības stiprināšana.

Noslēdzot darba sesiju, parlamentārieši pieņēma arī sesijas rezolūciju, kurā aicina Baltijas valstu parlamentus un valdības, kā arī Baltijas Ministru Padomi strādāt pie Rail Baltica projekta attīstības, sinhronizēt enerģētikas politikas attīstību un saskaņot e-veselības sistēmas ieviešanu, kā arī izstrādāt rīcības plānus sadarbības stiprināšanai izglītībā, pētniecībā un inovācijā un saskaņot pārtikas drošuma uzraudzību.

Tāpat Baltijas parlamentārieši rezolūcijā pauž pārliecību, ka 2015. gada pirmajā pusē gaidāmā Latvijas prezidentūra ES Padomē veicinās visu Eiropas tautu ilgtspējīgu attīstību, konkurētspēju, labklājību un Austrumu partnerības iniciatīvas.

Rezolūcijā arī atzīmēts, ka eiro ieviešana 2015.gada 1.janvārī Lietuvā veicinās reģiona ekonomisko izaugsmi un konkurētspēju, palielinās investīciju un eksporta apjomu, samazinās ar valūtas maiņu saistītos izdevumus un nodrošinās lielāku reģiona noturību pret ekonomiskajiem satricinājumiem.

BA dalībnieki nolēma, ka nākamā asamblejas sesija notiks 2015.gada 19. un 20.novembrī Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Nākamgad BA prezidējošās valsts funkcijas uzņemsies Lietuva. BA prezidenta amatā uz gadu šodien tika ievēlēta BA Lietuvas delegācijas vadītāja Ģiedre Purvaneckiene (Giedrė Purvaneckienė). 

Informācija par BA:

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi. 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157648880710296
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības

  

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 13.maijā
13:50  Saeimas Prezidija sēde