Inese Lībiņa-Egnere: sperts pirmais solis Latvijas un Nikaragvas attiecību stiprināšanā

(10.09.2013.)
VideoGalerie

„Sens ķīniešu sakāmvārds saka: tūkstošiem jūdzu garš ceļojums sākas ar pirmo soli. Un mūsu valstu attiecībās pirmie soļi jau sperti: Nikaragva kā viena no pirmajām Latīņamerikas valstīm atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu, 1994.gadā starp abām valstīm nodibinātas diplomātiskās attiecības, pirms diviem gadiem Rīgā akreditēts pirmais Nikaragvas vēstnieks, un šodien notiek valstu vēsturē pirmā augsta līmeņa Nikaragvas amatpersonas vizīte Latvijā,” otrdien, 10.septembrī, Saeimas namā tiekoties ar Nikaragvas ārlietu ministru Samuelu Santosu Lopesu (Samuel Santos López), uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa–Egnere.

Sveicot viesi Saeimā, I.Lībiņa-Egnere pauda Latvijas interesi stiprināt sadarbību ar Nikaragvu gan divpusēji, gan arī starptautiskajās organizācijās. Savukārt Nikaragvas ārlietu ministrs vērsa uzmanību uz iespējām stiprināt abu valstu parlamentāro sadarbību, aicinot mūsu valsts parlamentāriešus apmeklēt Centrālamerikas valsti.

Runājot par sadarbību ekonomikā, ārlietu ministrs informēja par Nikaragvas ekonomikas sasniegumiem, pieredzi nabadzības mazināšanā, eksporta veicināšanā, kā arī attīstības tendencēm atjaunojamo energoresursu kontekstā. Savukārt Saeimas priekšsēdētājas biedre darīja zināmu Latvijas pieredzi ekonomiskās un finanšu krīzes pārvarēšanā, atzīstot, ka katrai no valstīm ir vērtīga un unikāla pieredze, kurā iespējams dalīties arī ar citām valstīm.

Ņemot vērā lielo ģeogrāfisko attālumu, abu valstu savstarpējās tirdzniecības apjoms ir neliels, taču ar ievērojamu attīstības potenciālu ― jau pašlaik Eiropas Savienība ir ceturtais lielākais Nikaragvas eksporta tirgus. Jaunas iespējas pavērs arī Nikaragvas kanāls, kas savienos Atlantijas un Kluso okeānu, un to plānots uzsākt 2014.gadā, sacīja S.S.Lopess, aicinot Latvijas uzņēmējus iesaistīties dažādajos uzņēmējdarbības projektos. Savukārt Latvija uzņēmējiem no Nikaragvas piedāvā labi attīstīto transporta un loģistikas infrastruktūru, jo mūsu valsts izdevīgā ģeogrāfiskā novietojuma dēļ kalpo kā tilts starp austrumiem un rietumiem, pauda I.Lībiņa-Egnere.

Tāpat sarunas gaitā tika pārrunāta aktuālā situācija Sīrijā ― abas puses nopietni seko līdzi notikumu gaitai reģionā un starptautiskās sabiedrības centieniem panākt situācijas noregulējumu.



Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157635457891465/with/9713195489/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=QGz-JFzUNH8
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 11.maijā