Saeima aizsāk akciju "Dzimtas grāmatu plaukts"

(13.09.2019.)
VideosGallery

Jāņa Čakstes 160.jubilejā Saeima aizsāk jaunu akciju "Dzimtas grāmatu plaukts". Tajā ikviens ievērojamā valstsvīra dzimtas māju apmeklētājs aicināts papildināt "Auču" bibliotēku ar grāmatām, kas vēsta par viesa dzimto vietu, novadu, valsti vai ģimeni.

Laikabiedru sniegtās liecības stāsta par Tautas padomes priekšsēdētāja, Satversmes sapulces prezidenta un pirmā Latvijas Valsts prezidenta J.Čakstes un viņa ģimenes plašo bibliotēku. Izcilajam valstsvīram esot interesējuši vēsturiski darbi, un viņa iekārtotajā bibliotēkā bijušas sastopamas dažādās valodās izdotas grāmatas par Baltijas iedzīvotājiem. Diemžēl laika gaitā Čakstes dzimtas veidotā bibliotēka gājusi bojā.

Aizsākot akciju, piektdien, 13.septembrī, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece Saeimas vārdā J.Čakstes mazmazmeitai Kristīnei Čakstei kā dzimtas pārstāvei dāvāja Satversmes suvenīrizdevumu, kā arī Gunāra Kusiņa grāmatu "Latvijas parlamentārisma apskats". Tās būs pirmās grāmatas, kas ceļos uz J.Čakstes dzimtas mājām "Auči" un liks pamatus Dzimtas grāmatu plauktam.

Atzīmējot J.Čakstes 160.dzimšanas dienu, Saeimā svinīgi atvērts arī J.Čakstes grāmatas "Latvieši un viņu Latvija: kāda latvieša balss" atkārtotais izdevums. Grāmata pirmo reizi izdota 1917.gadā Stokholmā, un tajā J.Čakste rakstīja: "Latvju tauta grib pasargāt savu tēviju Latviju, panākt neierobežotu iespēju un brīvību noteikti vadīt Latvijā savu nacionālo, kulturālo un ekonomisko attīstību."

Tāpat Saeimas namā piektdien atklāta J.Čakstem veltīta ekspozīcija, kas aicina izzināt ievērojamā valstsvīra sabiedrisko darbību un politisko karjeru. Izstādē apskatāmas grāmatas, vēsturiskie materiāli, dokumenti, priekšmeti un fotogrāfijas no Saeimas, Latvijas Valsts vēstures arhīva, Latvijas Kara muzeja, muzeja "Jāņa Čakstes māja" un Latvijas Universitātes bibliotēkas.

Ekspozīcija veidota, Saeimai sadarbojoties ar muzeju "Jāņa Čakstes māja", Latvijas Universitātes docentu Jāni Plepu un Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta direktoru Gunti Zemīti.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157710821738113
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde