Gundars Daudze: esam ieinteresēti izmantot Baltkrievijas-Ķīnas industriālā parka “Lielais akmens” potenciālu

(04.10.2017.)
Gallery

Latvija ir ieinteresēta ciešā sadarbībā ar Baltkrieviju tranzīta un loģistikas jomā, un kā vienu no perspektīviem projektiem redzam sadarbību ar Baltkrievijas-Ķīnas industriālo parku “Lielais akmens”. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, trešdien, 4.oktobrī, Minskā tiekoties ar Baltkrievijas transporta un komunikāciju ministru Anatoliju Sivaku (Anatoly Sivak).

Baltkrievija mūsu valstij vienmēr ir bijusi nozīmīgs partneris transporta jomā – mūs saista kopīga transporta infrastruktūra, kā arī vēlme to attīstīt. Jau patlaban konteinerkravu pārvadājumu apjoms starp Latviju un Baltkrieviju, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir pieaudzis vairāk nekā divas reizes. Savukārt “Lielais akmens” abām valstīm paver jaunas sadarbības perspektīvas - šis ir grandiozs projekts, kas palīdzēs iedzīvināt Jaunā zīda ceļa ideju, transporta koridoram savienojot Ķīnu ar Eiropas Savienību, pauda G.Daudze.

Kā iespējamos sadarbības virzienus G.Daudze minēja industriālajā parkā saražoto produktu loģistiku un distribūciju. Būtiska mūsu valsts priekšrocība ir tā, ka preces no Latvijas ostām un loģistikas centriem vairāk nekā 26 miljonus patērētāju Ziemeļeiropā un Skandināvijā var sasniegt 48 stundu laikā.

Kā uzsvēra G.Daudze, abas valstis jau veikušas virkni priekšdarbu, lai pilnveidotu sadarbību transporta un tranzīta jomā. Šī gada sākumā Baltkrievijā atvērta Latvijas Dzelzceļa pārstāvniecība, bet Ventspils brīvosta jau noslēgusi sadarbības līgumu ar industriālo parku “Lielais akmens”. Vēl viens solis ir tikko noslēgtā abu valstu dzelzceļa uzņēmumu vienošanās par kravu ekspresvilciena starp Rīgu un Minsku izveidi. Tāpat Latvijas, Baltkrievijas un Ķīnas eksperti strādā pie jaunu loģistikas ķēžu izstrādes, lai pilnveidotu Eirāzijas kravu pārvadājumus.

Saeimas delegācija vizītes ietvaros apmeklēja arī industriālo parku “Lielais akmens”, kā arī medicīnas un drošības elektronisko sistēmu uzņēmuma “Adani” ražotni brīvajā ekonomiskajā zonā “Minska”.  

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze no 3.līdz 5.oktobrim uzturas darba vizītē Baltkrievijā. Viņu pavada Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš un komisijas sekretārs Anrijs Matīss, kā arī deputātu grupas sadarbībai ar Baltkrievijas parlamentu vadītājs Artūrs Rubiks.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157661137418578
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt