Ināra Mūrniece: Eiropas diena – tā ir diena ar skatu nākotnē

(09.05.2016.)
Gallery

Svinēt Eiropas dienu – 9.maiju – mums tas nozīmē svinēt mieru! Tā nav triumfu diena pār kādu. Tā ir diena ar skatu nākotnē. To sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, pirmdien, 9.maijā, uzrunājot klātesošos Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā rīkotajā Eiropas dienai veltītajā pasākumā Mazajā Ģildē. 

Atskatoties uz mūsu valsts atgriešanos Eiropas valstu saimē, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Eiropa jau gadu desmitiem ir “miera projekts”, un īpaši svarīgi tas bija laikā, kad Latvija, nošķirta aiz dzelzs priekškara, tiecās atgriezties savā dabiskajā vidē, atgriezties Eiropā. 

“Eiropas Savienība ir galvenais bastions, kas mūs sargā, lai te – Eiropā - nebūtu kara. Tieši integrācija ir likusi Eiropas valstu līderiem sadarboties, kā teicis viens no Eiropas Savienības dibinātājiem Žans Monē - cīnīties pie sarunu galda, nevis cīnīties karalaukā,” atzīmēja I.Mūrniece. 

Savā uzrunā Saeimas priekšsēdētāja kā “miera un stabilitātes” lietu minēja arī kopīgās valūtas ieviešanu, bet kā Eiropas “miera projektu” – Eiropas Savienības paplašināšanos, kas cilvēkiem Latvijā bija kā cerība, kā solījums uz mieru un drošību.    

“Eiropa cenšas vairot un pat “eksportēt” mieru. Eiropas Savienība 2012.gadā saņēma Nobela Miera prēmiju. Taču atskan bažas – vai Eiropa nesāk “importēt” nestabilitāti? Daudzi sauc, ka ar Eiropu jau pietiek, ka no tās ir jāatsakās. Šajā situācijā mums ir nepieciešams liels iekšējais spēks, lai ietu uz priekšu, lai nosargātu to, kas ir iegūts – mieru un demokrātiju, četras Eiropas Savienības dotās brīvības,” pauda I.Mūrniece, uzsverot, ka mūsu eiropeiskā spēka avots ir solidaritāte, vienotība un tolerance un to ir svarīgi saskatīt un likt lietā”. 

Uzrunājot klātesošos, Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka Latvijā, atzīmējot Eiropas dienu, jau otro gadu tiek rīkoti arī atvērto durvju pasākumi un ka šogad durvis atver ne vien Eiropas Savienības dalībvalstu, bet arī kandidātvalstu un Austrumu partnerības valstu pārstāvniecības. Izsakot pateicību Eiropas mājai un Ārlietu ministrijai par iniciatīvas uzturēšanu, I.Mūrniece vēlēja šai iniciatīvai kļūt par 9.maija tradīciju Latvijā.

Fotogrāfijas no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157668178071655
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

 

 

 

 

Ceturtdien, 2.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 2.maija kārtējā sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 2.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem