I.Mūrniece: barikādēs brīvība un Latvija kļuva nesaraujami jēdzieni

(20.01.2016.)
VideosGallery

„Barikāžu laiks – tas bija vienotas elpas laiks. Pirms 25 gadiem janvāra spelgonī ar savu elpu pie barikāžu ugunskuriem mēs sildījām brīvības puķi. Mēs to sildījām, un tā nenosala. Tā ir dzīva. Un tā dzīvos tik ilgi, kamēr tauta būs gatava par to iestāties,” pieminot 1991.gada janvāra vēsturiskos notikumus, trešdien, 20.janvārī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

„Barikādes bija spilgts apliecinājums tautas nevardarbīgās pretošanās spējai pret bruņotiem ienaidniekiem. Barikādes – tie bija tūkstoši cilvēku pie ugunskuriem Rīgā, un vēl tūkstoši, kuri atbalstīja barikāžu dalībniekus,” pie ugunskura, kas iekurts Saeimas nama priekšā, uzrunājot sanākušos barikāžu dalībniekus, tā laika politiskos darbiniekus un žurnālistus, sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka tautas nelokāmā apņēmība nosargāt savu valsti izrādījās spēcīgāka par lielas impērijas tīkojumiem. I.Mūrniece godināja barikāžu dalībnieku drošsirdību, uzsverot, ka, pateicoties viņu veikumam, nosargāta Latvijas brīvība.

Par godu 1991.gada barikāžu 25.gadadienas atcerei Saeimas namā notika arī izdevuma „Janvāra hronika. Latvijas Republikas Augstākās padomes barikāžu laika preses relīzes” svinīgā atvēršana. Saeimas izdotajā grāmatā apkopoti Augstākās padomes Preses centra barikāžu laikā izplatītie preses paziņojumi angļu valodā, kas informēja rietumvalstis par notikumu attīstību Latvijā.

I.Mūrniece īpaši pateicās barikāžu laika žurnālistiem, uzsverot plašsaziņas līdzekļu pārstāvju nozīmīgo lomu Latvijas ceļā uz neatkarības atjaunošanu. „Barikāžu laika žurnālistiem bija īpaša misija – tā bija misija informēt. Tā laika notikumi bija savdabīga informatīvā sacensība, kurš paspēs pirmais vēstīt patiesību par notikumiem Latvijā. Tās bija Latvijas žurnālistu barikādes,” uzsvēra I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās ne vien barikāžu laika žurnālistiem, bet arī tā laika likumdevēja – Augstākās padomes – Preses centra darbiniekiem un Latvijas politiķiem. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka šie cilvēki snieguši nenovērtējamu ieguldījumu, lai ļautu pasaulei uzzināt par Latvijas tautas patiesajām vēlmēm.

Svinīgs pasākums barikāžu laikā televīzijā, radio un laikrakstos strādājošajiem neatkarības cīnītājiem ir viena no tradīcijām, kas iedibināta 8.Saeimas laikā.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157663761521305
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 5.maijā