Ināra Mūrniece sveic Gruzijas spīkeru ar progresu vīzu režīma liberalizācijā

(19.01.2016.)
VideosGallery

Gruzijas veiktās reformas ir attaisnojušās un ceru, ka jau drīzumā iedzīvotāji varēs baudīt bezvīzu režīma ar Eiropas Savienību (ES) sniegtās priekšrocības. Sveicu Gruzijas kolēģus ar sasniegto progresu un novēlu turpināt iesākto, lai jūsu valsts neatgriezeniski iekļautos eiroatlantiskajās struktūrās. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, otrdien, 19.janvārī, Saeimas namā tiekoties ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Dāvidu Usupašvili (David Usupashvili), kurš šajās dienās Latvijā uzturas oficiālā vizītē.

D.Usupašvili pateicās Latvijai par atbalstu, Gruzijai ieviešot Asociācijas līgumu ar ES. I.Mūrniece apstiprināja, ka arī turpmāk Gruzija var rēķināties ar mūsu valsts atbalstu. Viņa uzsvēra, ka iesāktais ir jāturpina, lai pilnīgāk izmantotu ES atbalstu Gruzijas ekonomikas attīstībai. Jau patlaban kopš līguma provizoriskās piemērošanas Gruzijas eksports uz ES valstīm pieaudzis par astoņiem procentiem.

Parlamentu spīkeri pārrunāja drošības situāciju reģionā, un Saeimas priekšsēdētāja pauda bažas par Krievijas destabilizējošo rīcību Dienvidosetijā un Abhāzijā. Latvija nemainīgi atbalsta Gruzijas suverenitāti un teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās, uzsvēra I.Mūrniece.

Abu valstu sadarbību I.Mūrniece vērtēja kā ļoti dinamisku, ko apliecina intensīvā augsta līmeņa vizīšu apmaiņa. Spēcīgi kontakti starp abām valstīm izveidojušies arī parlamentārajā līmenī – gan starp parlamenta augstākajām amatpersonām, gan nozaru komisijām un sadraudzības grupām. Latvijas parlamentārieši ir gatavi sniegt Gruzijai atbalstu virknē starptautisko organizāciju, tostarp ES, NATO, Eiropas Padomē un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā. D.Usupašvili pauda vēlmi attīstīt līdzšinējo sadarbību, piemēram, izglītības jomā, kā arī starp parlamentu administrācijām, īpaši par parlamenta atvērtības jautājumiem un informācijas tehnoloģiju izmantošanu likumdošanā.

Gruzija ir viens no Latvijas galvenajiem partneriem attīstības sadarbībā, uzsvēra I.Mūrniece Esam gandarīti, ka kopīgi izdevies īstenot projektus, kas sekmējuši Gruzijas robežu attīstību, labas pārvaldības principu ieviešanu, kā arī ekonomisko izaugsmi. Patlaban Latvija saskata potenciālu kopīgam darbam pie civildienesta reformas Gruzijā.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Latvija šogad pārņēmusi koordinatora lomu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbības formātā. Pēc Latvijas iniciatīvas šo valstu parlamentu priekšsēdētāji februārī dosies vizītē uz Ukrainu, un Latvija savas prezidentūras laikā aktualizēs arī Gruzijai svarīgus jautājumus.

D.Usupašvili vizītē pavada Gruzijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Tedo Džaparidze (Tedo Japaridze), deputātu grupas sadarbībai ar Latviju priekšsēdētājs Giorgijs Kahiani (Giorgi Kakhiani), Veselības un sociālo lietu komisijas priekšsēdētājs Miheils Mačavariani (Michael Machavariani), kā arī Eiropas integrācijas komisijas loceklis Viktors Dolidze (Victor Dolidze).

No Saeimas puses sarunā ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju piedalījās arī Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne. 

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157663502745872
Video: https://www.youtube.com/watch?v=GrXBrrk44fA
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde