L.Čigāne: bēgļu krīze ir pārbaudījums ES vienotībai un nākotnei

(13.11.2015.)
Gallery

Piektdien Saeimā notika Eiropas lietu komisijas un Igaunijas parlamenta Eiropas lietu komisijas deputātu kopsēde, kurā abu valstu deputāti diskutēja par aktualitātēm migrācijas jomā. Abas puses kolēģus iepazīstināja ar aktuālajām debatēm par Eiropas bēgļu krīzi savās valstīs, kā arī pievērsās izaicinājumiem, ko samilzusī krīze radījusi gan valstu iekšējai, gan visas Eiropas Savienības (ES) vienotībai.

Saeimas namā notikušajā kopsēdē parlamentārieši norādīja, ka migrācijas krīze rosinājusi spraigas debates gan Latvijā, gan Igaunijā, un svarīgi dalīties pieredzē, lai meklētu labākos risinājumus.

Deputāti uzsvēra, ka svarīgi vērsties pret migrācijas krīzes cēloņiem, kā arī nepieciešams rast efektīvus risinājumus, kā nošķirt personas, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, no ekonomiskajiem migrantiem, kuri pamet dzimteni labākas dzīves meklējumos.

Iepazīstinot ar debatēm igauņu parlamentā, Igaunijas parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Kalle Pallings (Kalle Palling) uzsvēra, ka svarīgi saglabāt pragmatismu un rīkoties solidāri.

K.Pallings informēja, ka Igaunijas parlamentā lielākoties diskutēts par to, ka nepieciešams sniegt palīdzību konfliktu skartajam reģionam, kā arī par solidāru attieksmi pret ļaudīm, kas jau sasnieguši Eiropu. Igaunijas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs informēja, ka Igaunija nākamo divu gadu laikā uzņems 573 patvēruma meklētājus.

Latvija, atbalstot Eiropas Komisijas plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, paudusi gatavību uzņemt 776 patvēruma meklētājus.

Ar aktualitātēm migrācijas jomā un bēgļu krīzes radītajiem politiskajiem izaicinājumiem Baltijas valstīs un ES kopumā klātesošos prezentācijā iepazīstināja arī Latvijas Universitātes asociētais profesors Daunis Auers.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde