Aizsardzības komisijas deputāti pauž gandarījumu par plānoto finansējuma palielinājumu valsts aizsardzībai

(06.10.2015.)
Gallery

Nākamgad lielākais naudas pieaugums aizsardzības budžetā plānots tieši Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) savu spēju stiprināšanai. Ņemot vērā gan valstī noteikto mērķi, gan arī NATO Velsas samitā uzņemtās saistības palielināt aizsardzības budžetu, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti plānoto naudas pieaugumu nākamā gada budžeta projektā otrdien, 6.oktobrī, atbalstīja, informē komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

“Komisijas deputāti šodien iztaujāja aizsardzības ministru Raimondu Bergmani un mūsu karavīru komandieri Raimondu Graubi par nākamā gada budžetu valsts aizsardzībai un tā plānoto izlietojumu. Aizsardzības budžets nākamgad plānots vairāk nekā 367 miljonu eiro apmērā, un visvairāk naudas nākamgad paredzēts piešķirt karavīru ekipējuma iegādei, armijas bruņojumam, infrastruktūras izbūvei, mācību apjoma palielinājumam, kā arī karavīru piesaistei,” norāda A.Latkovskis.

Papildus NBS stiprināšanai nākamgad paredzēts ieguldīt naudu arī zemessardzes attīstībā, un tam trīs gadu laikā nepieciešami 70 miljoni eiro, deputātiem šodien pastāstīja R.Bergmanis. Savukārt R.Graube sacīja, ka šis budžets ir valsts pašaizsardzības spēju nostiprināšanai un garantē attīstību visās nepieciešamajās jomās. Tāpat arī viens no NATO līguma pantiem uzliek Latvijai pienākumu rūpēties par valsts pašaizsardzību.

Saskaņā ar vidēja termiņa budžeta ietvaru nākamajiem trim gadiem aizsardzības finansējumu plānots katru gadu pakāpeniski palielināt attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP), lai 2018.gadā tas sasniegtu divus procentus no IKP.

Nākamgad plānots piesaistīt 432 karavīrus un 82 darbiniekus. Saskaņā ar NBS komandiera izvirzīto mērķi līdz 2018.gadam NBS personāla skaits jāpalielina līdz 16 tūkstošiem – sešiem tūkstošiem profesionālā dienesta karavīru, astoņiem tūkstošiem zemessargu un diviem tūkstošiem rezervistu, teikts komisijas deputātiem adresētajā Aizsardzības ministrijas vēstulē.

Komisijas sēdē deputātu vidū šodien plaša diskusija izvērtās arī par mūsu valsts robežas aizsardzību, karavīru izdienas stāžu un izmitināšanas iespējām, kā arī sabiedroto spēku klātbūtni Latvijā.

Fotogrāfijas no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157657203817804
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Lietuvas Republikas aizsardzības ministru Laurynas Kasčiūnas