Saeimas namā atklāta Baltijas Asamblejas 25.gadadienai veltīta izstāde

(14.01.2016.)
VideosGallery

Baltijas valstis ir stipras, kad tās ir kopā, ceturtdien, 14.janvārī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Saeimas Lielajā vestibilā atklājot Baltijas Asamblejas (BA) 25.jubilejai veltīto izstādi. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja BA lomu reģionam būtisku jautājumu risināšanā, atsaucoties uz sadarbību drošības un enerģētikas jautājumos, kā arī stratēģiski svarīgā Rail Baltica projekta virzību.

„Šis gads ir īpašs gads, jo no 1.janvāra Latvija ir pārņēmusi prezidentūru Baltijas Asamblejā,” sacīja I.Mūrniece, uzsverot, ka BA ir sadarbības platforma, ko Baltijas valstis izmanto un turpinās izmantot savu kopīgo interešu sasniegšanai.

Izstādes atklāšanā BA prezidents un BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns norādīja, ka BA kopš tās dibināšanas bijusi arī vērtīga skola, kurā Latvija, Igaunija un Lietuva mācījušās, kā sadarboties parlamentārā līmenī un ko tas var dot.

„Runājot par aktivitātēm pēdējos gados, gribu teikt, ka arvien nozīmīgāka ir bijusi Baltijas Asamblejas loma starptautiskā arēnā, būvējot tiltu starp rietumvalstīm un austrumvalstīm un piedaloties Austrumu partnerības programmas īstenošanā,” uzsvēra J.Vucāns, piebilstot, BA šo 25 gadu laikā ieguvusi paliekošu lomu Eiropas parlamentāro organizāciju vidū.

Izstāde stāsta par BA vēsturi, atskatoties uz līdz šim paveikto un mudinot uz turpmāku sadarbību arī nākotnē. Tā Saeimas namā būs apskatāma līdz 22.janvārim.

J.Vucāns par Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcijas prezidentu ievēlēts BA 34.sesijā, kas novembra beigās notika Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Latvija 1.janvārī no Lietuvas pārņēma BA prezidējošās valsts godu, un šos pienākumus pildīs vienu gadu. Baltijas valstu parlamentu sadarbības prioritātes Latvijas prezidentūras laikā ir vienots, drošs un atvērts Baltijas reģions.

Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Fotogrāfijas no izstādes atklāšanas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157661198958603
Video no izstādes atklāšanas: https://www.youtube.com/watch?v=SNVmpZe1YkQ

Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”