3. Izmaiņas valsts budžeta izdevumos

Valsts konsolidētā budžeta (valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta summa, izslēdzot no ieņēmumu un izdevumu daļas savstarpējos pārskaitījumus starp šiem budžetiem) izdevumi plānoti 5 054,2 milj. latu apmērā. Izdevumi salīdzinot ar 2009. gada sākotnēji apstiprināto budžetu ir samazināti par 58,1 milj. latu.

 

3.1. Izmaiņas valsts pamatbudžeta izdevumos

Valsts pamatbudžeta izdevumi plānoti 3 507,2 milj. latu apmērā. Izdevumi salīdzinot ar 2009. gada sākotnēji apstiprināto budžetu ir samazināti par 138,4 milj. latu jeb 3,8%.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts budžetu 2009.gadam”” ir sagatavots, balstoties uz pārskatītām prognozēm,  2009.gada valsts budžeta deficītam  sasniedzot 8,2% no IKP.

Ministru kabinets grozījumu projekta sagatavošanā uzdeva ievērot šādus nosacījumus:

- izdevumus atlīdzībai samazināt vidēji par 20 %, aprēķinot no sešiem mēnešiem plānotā vidējā finansējuma, tai skaitā pedagogu darba samaksai un tautas mākslas kolektīvu vadītāju darba samaksai resorā 62. „Mērķdotācijas pašvaldībām”, Izglītības un zinātnes ministrijas budžetā mērķdotācijām pašvaldību izglītības iestāžu profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu, vispārējās izglītības iestāžu un profesionālās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai un Kultūras ministrijas budžetā mērķdotācijām pašvaldību mūzikas un mākslas skolu izglītības programmu pedagogu darba samaksai;

- pārējos izdevumus samazināt par 40 %, samazinājumam nepakļaujot izdevumus kārtējiem maksājumiem Eiropas Kopienas budžetā, Aizsardzības ministrijas iemaksas NATO un ANO, Ārlietu ministrijas budžeta programmu 02.00.00 "Iemaksas starptautiskajās organizācijās", izdevumus valsts parāda apkalpošanai, izdevumus no maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem, budžeta savstarpējos transfertus un atsevišķus MK noteiktus izdevumus, kā arī Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošanai (izņemot atlīdzību Eiropas Savienības fondu tehniskās palīdzības projektos) paredzētos izdevumus;

- samazinājums aprēķināts, par pamatu ņemot finansējumu 6 mēnešiem.

 

Šo pasākumu īstenošanai ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm tika uzdots plānot strukturālās reformas, tai skaitā institucionālās un nozaru politiku izmaiņas, paredzot:

- izmaiņas to īstenotajās nozaru politikās;

- to struktūru optimizēšanu, veicot padotības iestāžu apvienošanu, reorganizēšanu, pievienošanu vai likvidēšanu, tai skaitā paredzot konkrētas funkcijas nerealizēšanu;

strādājošo skaita samazināšanu, tai skaitā veicot strukturālās reformas;

- izmaiņas budžeta programmu un apakšprogrammu sarakstā, izvērtējot optimizācijas iespējas.

 

3.2. Izmaiņas valsts speciālā budžeta izdevumos

Valsts speciālā budžeta izdevumi plānoti 1 563,8 milj. latu apmērā. Valsts speciālā budžeta izdevumu palielinājums pret 2009.gada apstiprināto plānu ir 79,5 milj. latu jeb 5,4%.

Valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā plānotais izdevumu palielinājums galvenokārt saistīts ar papildus līdzekļiem bezdarbnieku pabalstu nodrošināšanai.

 

3.3. Izmaiņas ministriju un citu centrālo valsts iestāžu budžetos