3.9. Izmaiņas valsts izsniegto galvojumu saistībās

 

Likumā „Par valsts budžetu 2009. gadam” valsts izsniedzamie galvojumi 2009. gadam tika apstiprināti 229,3 milj. latu apjomā, likumprojektā „Grozījumi likumā „Par valsts budžetu 2009.gadam”” plānots valsts izsniedzamo galvojumu apjomu palielināt par 285,0 milj. latu, tai skaitā:

·       VAS „Latvijas Hipotēku un zemes bankai” – uzņēmumu konkurētspējas uzlabošanas atbalsta programmas realizācijai – 71,0 milj. latu apjomā;

·       VAS „Latvijas Hipotēku un zemes bankai” – komercdarbības veicināšanas aizdevumiem – 142,0 milj. latu apjomā;

·       AS „Parex banka” – mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta programmas realizēšanai – 71,0 milj. latu apjomā;

·       Eiropas Investīciju bankai – kredītu izsniegšanai projektu līdzfinansēšanai Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna reģiona valstīs un Aizjūras zemēs un teritorijās – 1,0 milj. latu apjomā.

Vienlaicīgi likumprojektā „Grozījumi likumā „Par valsts budžetu 2009.gadam”” plānots valsts izsniedzamo galvojumu apjomu samazināt par 8,6 milj. latu, tai skaitā:

·         Biedrībai „Latvijas Olimpiskā komiteja” – bobsleja un kamaniņu trases „Sigulda” rekonstrukcijas projekta īstenošanai – par 2,1 milj. latu;

·         Biedrībai „Latvijas Olimpiskā komiteja” – Olimpiskā centra „Ventspils” attīstības projekta īstenošanai - par 2,5 milj. latu;

·         Biedrībai „Latvijas Olimpiskā komiteja” – Vidzemes Olimpiskā centra attīstības projekta īstenošanai – par 4,0 milj. latu.

 Līdz ar to likumprojektā kopējais valsts izsniedzamo galvojumu apjoms 2009.gadam plānots 505,7 milj. latu apjomā.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2001. gada 29. maija noteikumiem Nr. 220 „Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu” no 2001. gada 1. augusta ir uzsākta un turpināsies studiju un studējošo kredītu izsniegšana no kredītiestāžu līdzekļiem ar valsts galvojumu.

Likumprojektā plānots to nodrošināt likumā „Par valsts budžetu 2009.gadam” apstiprinātajā apjomā - studējošo kreditēšana 10,7 milj. latu apjomā un studiju kreditēšana (kredītu izsniegšana studiju maksas segšanai) 18,9 milj. latu apjomā.

 

3.10. Izmaiņas valsts budžeta aizdevumos un aizdevumu atmaksās

Likumprojektā „Grozījumi likumā „Par valsts budžetu 2009.gadam”” plānots valsts pamatbudžetā 2009.gadam apstiprināto aizdevumu apjomu (izsniegtie aizdevumi un izsniegto aizdevumu saņemtā atmaksa) palielināt par 77,6 milj. latu un likumprojektā tie plānoti  211,6  milj. latu apmērā.

Tajā skaitā izsniegto aizdevumu apjomu tiek plānots palielināt par 84,4 milj. latu:

·         par 20,4 milj. latu Valsts struktūru kontrolētiem un finansētiem komersantiem (VAS „Latvijas valsts ceļi”) Satiksmes ministrijas pārziņā esošo Eiropas Savienības līdzfinansēto valsts autoceļu projektu īstenošanai;

·         par 14,5 milj. latu pašvaldību budžetiem, tai skaitā par 1,0 milj. latu ES fondu līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai un 13,5 milj. latu - pašvaldību investīcijām;

·         par 49,5 milj. latu nefinanšu komersantiem (SIA „Ventspils ENERGO”) ES Kohēzijas fonda līdzfinansētā Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības projekta īstenošanai.

Līdz ar to likumprojektā „Grozījumi likumā „Par valsts budžetu 2009.gadam”” plānots izsniegt aizdevumus 241,8 milj. latu apjomā, tai skaitā:

·         20,4 milj. latu apjomā Valsts struktūru kontrolētiem un finansētiem komersantiem;

·         98,8 milj. latu apjomā pašvaldībām, tai skaitā pašvaldību budžetiem 83,8 milj. latu un pašvaldību struktūru kontrolētiem un finansētiem komersantiem 15,0 milj. latu;

·         122,6 milj. latu apjomā aizdevumiem nefinanšu komersantiem.

Likumprojektā „Grozījumi likumā „Par valsts budžetu 2009.gadam””  2009.gadā valsts pamatbudžetā aizdevumu atmaksu apjomu paredzēts palielināt par 6,8 milj. latu, tai skaitā:

·         par 6,5 milj. latu  no pašvaldību budžetiem, tai skaitā par 1,0 milj. latu no ES fondu līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanas un 5,5 milj. latu – no pašvaldību investīcijām;

·         par 0,3 milj. latu  no nefinanšu komersantiem.

 

Līdz ar to saskaņā ar noslēgtajos līgumos iekļautajiem aizdevumu atmaksu grafikiem no iepriekšējos gados izsniegtajiem kredītlīdzekļiem likumprojektā „Grozījumi likumā „Par valsts budžetu 2009.gadam””  2009.gadā valsts pamatbudžetā aizdevumu atmaksas jāsaņem 30,2 milj. latu apmērā, tajā skaitā:

·         no pamatbudžeta – Studējošo un studiju kreditēšanas – 2,6 milj. latu;

·         no Valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta – 0,5 milj. latu;

·         no pašvaldībām – 24,8 milj. latu;

·         no pārējiem (finanšu iestādēm un nefinanšu komersantiem) – 2,2 milj. latu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finanšu ministrs                                                                  E.Repše

 

 

Vīza:

Valsts sekretārs                                                                   M.Bičevskis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31.05.2009.  17:00

Gončarova

67095438,   Arija.Goncarova@fm.gov.lv

Šņucinš

67095544, Ilmars.Snucins@fm.gov.lv