Saeima ir pieņēmusi un Valsts

 

 

 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts

prezidents izsludina šādu likumu:

 

Grozījumi likumā “Iesniegumu, sūdzību un priekšlikumu izskatīšanas kārtība valsts un pašvaldību institūcijās”

 

Izdarīt likumā “Iesniegumu, sūdzību un priekšlikumu izskatīšanas kārtība valsts un pašvaldību institūcijās” (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 23.nr.; 1999, 24.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.pantu šādā redakcijā:

“1.pants. Ikvienai fiziskajai un juridiskajai personai ir tiesības griezties valsts un pašvaldību institūcijās ar mutvārdu un rakstveida iesniegumiem, sūdzībām un priekšlikumiem un saņemt atbildi pēc būtības šajā likumā noteiktajā kārtībā.”

2. Izslēgt 2.panta pirmajā daļā vārdus “Latvijas Republikā”.

3. Izteikt 3.pantu šādā redakcijā:

“3.pants. Valsts un pašvaldību institūcijām ir jāpieņem iesniegumi, sūdzības un priekšlikumi, savas kompetences ietvaros un šajā likumā noteiktajos termiņos tie jāizskata, jāpieņem attiecīgs lēmums un jādod iesniedzējam atbilde.”

4. Papildināt 6.pantu pēc vārda “tieši” ar vārdiem “vai netieši”.

5. Izteikt 7.pantu šādā redakcijā:

“7.pants. Ja ir ievēroti šā likuma 2.panta noteikumi, valsts un pašvaldību institūcijas nav tiesīgas atteikties sniegt rakstveida atbildi uz saņemto iesniegumu, sūdzību vai priekšlikumu.”

6. Izteikt 9.pantu šādā redakcijā:

“9.pants. Atbildēm uz iesniegumiem, sūdzībām un priekšlikumiem jābūt motivētām, un tajās jānorāda atbildes pārsūdzēšanas kārtība un termiņi, ja tie noteikti normatīvajos aktos.”

7. Izteikt 11., 12. un 13.pantu šādā redakcijā:

“11.pants. Ziņas par apmeklētāju (viņa vārds un uzvārds, dzīves vai uzturēšanās vieta) reģistrē speciāli iekārtotā informācijas nesējā (kartotēkā, žurnālā, datoru datu bāzē). Informācijas nesējā fiksē arī mutvārdos izteiktā iesnieguma, sūdzības vai priekšlikuma saturu.

12.pants. Ja tas ir iespējams, valsts vai pašvaldības institūcijas vadītājs vai viņa pilnvarota persona tūlīt sniedz atbildi uz mutvārdu iesniegumu, sūdzību vai priekšlikumu un par sniegto atbildi izdara atzīmi informācijas nesējā.

13.pants. Ja uz mutvārdu iesniegumu, sūdzību vai priekšlikumu nav iespējams tūlīt atbildēt (iesnieguma, sūdzības vai priekšlikuma izskatīšanai nepieciešama papildu pārbaude, atbildes sagatavošanai nepieciešams ievākt papildu ziņas vai ir citi objektīvi apstākļi), valsts vai pašvaldības institūcijas vadītājs vai viņa pilnvarota persona paziņo par to apmeklētājam un tūlīt noformē mutvārdu iesniegumu, sūdzību vai priekšlikumu rakstveidā, ievērojot šā likuma 2.pantā minētos noteikumus, kā arī par to izdara atzīmi informācijas nesējā. Rakstveidā noformētam mutvārdu iesniegumam, sūdzībai vai priekšlikumam piemērojami šā likuma otrās nodaļas noteikumi par iesniegumu, sūdzību un priekšlikumu izskatīšanas kārtību.”

 

Likums Saeimā pieņemts 2001.gada 5.aprīlī.

 

 

 

 

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2001.gada aprīlī